avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... calea de atac
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

calea de atac

un hot a intrat in padure sa fure lemne, a si taiat cateva lemne nemarcate. Am sesizat politia, iar in urma cercetarilor, acestia i-au dat amenda de contraventie.
Intre timp, am constatat ca politistul l-a iertat pe contravenient de a nu ii confisca utilajul cu care a taiat arborii. Pentru aceasta i-am facut plangere penala politistului.
Organele de urmărire penală, mi-au respins plangerea, la urmă, si judecatorul de camera preliminara mi-a respins plangerea.
In motivare, judecatorul de camera preliminara a motivat faptul infracțiunea savârsita de faptuitorul ce taiase ilegal arbori din padure, a fost o cauză de contraventie, iar nu o cauză penală. Astfel, prin urmare nu se putea considera ca polițistul l-a favorizat pe faptuitor prin neconfiscarea utilajului folosit la taierea ilegala a arborilor.

Insa art. 25, alin. 1 din legea 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contravențiilor silvice, prevede ca:
Agentul constatator care aplică sancțiunea dispune și reținerea/confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravențiile silvice, în condițiile legii. În toate situațiile agentul constatator descrie în procesul-verbal de constatare a contravenției silvice bunurile supuse confiscării și ia în privința lor măsurile de conservare sau de valorificare, făcând mențiunile corespunzătoare în procesul-verbal.

Ce se poate face in acest caz?

Alte discuții în legătură

Confiscare. _Alin_ _Alin_ Se poate confisca o drujba ce a fost folosita la taierea ilegala a doi arbori cu grosimea de 15 cm respectiv 18 cm? (vezi toată discuția)
Paza padurii platita-- drepturi si obligatii Filimon Aurel Filimon Aurel Buna ziua, Am depus acum 2 luni o plangere penala la parchet pentru furt de lemne si taieri ilegale de copaci nemarcati din suprafata de padure (1 ha) pe ... (vezi toată discuția)
Acuzat furt masa lemnoasa de pe terenul meu ContSters314385 ContSters314385 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Am un teren cu padure, brad, acolo mai sunt și alti proprietari care au parcele cu masa lemnoasa. ... (vezi toată discuția)