Buna ziua, vreau sa știu dc se poate sa vândă soțul meu partea lui din casa , mie, soției. Mai are un copil din alta căsătorie și vrem ca sa rămână casa doar copilului ce l avem impreuna. Casa am făcut o după căsătoria noastra. Multumesc
Se poate face vanzarea intre soti. La notar solicitati (1) act de partaj voluntar al sotilor asupra locuintei (50%-50%); (2) act de vanzare cumparare al sotului catre dvs privind cota de 50% pe care tocmai a primit-o. Ambele se inregistreaza la cartea funciara deodata. Nu poate fi ulterior atacat de mostenitori daca este vanzare simpla. Donatia sau vanzarea cu varii clauze (intretinere, renta viagera, uzufruct, etc) sunt supuse reductiunii la mostenirea sotului dvs, adica 1/4 din valoarea acelui 50% vandut se da inapoi copilului din afara casatoriei.
Ar mai trebui sa stiti ca schema aceasta pe care o doriti functioneaza doar daca sotul decedeaza inaintea dvs. In caz contrar el va mosteneste si ulterior copilul din afara casatoriei il mosteneste pe dumnealui
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Numai ca mai exista ceva:
Potrivit art. 1033 alin. 1 Noul Cod Civil, „Este lovită de nulitate simulaţia în care donaţia reprezintă contractul secret în scopul de a eluda revocabilitatea donaţiilor între soţi”. Astfel, vânzarea între soţi este este nulă atunci când, aparent, a fost încheiată pentru a înlătura caracterul revocabil al donaţiei (între aceştia).
In mod normal donatiile sunt irevocabile (cel care a transmis bunul, adica donatorul nu se mai poate razgandi)
Prin exceptie, pot fi revocate donatiile dintre soti, dar numai in timpul casatoriei.
Astfel, daca pentru a inlatura acesta posibilitate de revocare, sotii decid sa incheie un contract de vanzare cumparare, aceasta vanzare este lovita de nulitate.
Ceea ce este foarte posibil sa se intample si cu actul dvs. Sau tocmai asta sa invoce fiul sotului dvs.
Partaj inainte, urmat de vanzare nu e nici o smecherie. Tocmai v-am explicat mai sus: sotul va vinde jumatatea, dvs sunteti casatorita cu sotul> jumatatea este bun comun.
Deci aceasta jumatate care se vinde nu iese de tot din patrimoniul sotului. Ar trebui ca intre partaj si vanzare sa incheiati o conventie matrimoniala de separatie de bunuri, astfel incat jumatatea cumparata sa fie bun propriu si in final intregul imobil sa fie doar al dvs.
Apoi, tineti cont ca pentru ca vanzarea sa fie valabila, pretul trebuie sa fie sincer (sa fie achitat efectiv si concret) si serios (sa reflecte valoarea jumatatii din imobil).
Altfel, ne aflam in prezenta unei donatii deghizate (donaţie simulată care, sub aparenţa unui contract cu titlu oneros, ascunde natura gratuită a unui contract secret. De exemplu, deşi printr-un contract public de vânzare-cumpărare se înstrăinează o casă, în fapt, dreptul de proprietate se transmite cu titlu gratuit. în acest caz, deşi părţile contractante recunosc existenţa unui preţ, acesta nu există în realitate (nefiind datorat).
Dacă însă deghizarea este frauduloasă, contractul este nul.
Avand in vedere ca intentia reala este excluderea de la succesiune a primului fiu, cam este frauduloasa.
Eu personal, nu va recomand vanzarea. Da, este permisa teoretic, insa practic ramane o operatiune suspecta.
Act donatie
Crs81
Bună ziua,
Am si eu următoare problema: sotul meu a primit o casă de la părinții lui înainte de a ne casatori. Casa i-a fost cedata prin act de ... (vezi toată discuția)
Moștenire
Alexa1717
Buna ziua , părinții mei vor sa cumpere un apartament si să-l treacă pe numele meu si al sotului. Soțul meu mai are 2 copii din fosta relație ( nu au ... (vezi toată discuția)