Factura ca atare, nu o calculati dvs. , ci vine gata calculata de furnizor, cred ca intelegeti!
Pe dvs. va intereseaza modul de repartizare echitabila a cheltuielilor generate de centrala de bloc - cel putin asa inteleg eu din intrbarea pusa in topic.
Nu ati specificat daca CT este folosita si pentru incalzirea locuintei, insa sa icerc sa va explic dor modul echitabil de repartizare al costurilor pentru AC (apa calda).
Ceea ce stim cu precizie, este faptul ca AC este de fapt AR (apa rece) + energie termica necesara incalzirii AR + energie electrica necesara functionarii CT.
Cunoastem:
- cantitatea de AC pe care proprietarii o consuma in mc;
- stim luna de luna costul gazelor naturale (factura de gaze naturale);
- stim luna de luna costul energiei electrice consumate pentru functinarea CT - aici ar trebui sa aveti un contor de energie electrica destinat doar incaperii unde aveti montata CT;
- la toate acestea, uneori o sa mai aveti diferite costuri legate de CT (lucrari de intretinere curenta, verificari, autorizari, etc.);
Din toate informatiile de mai sus, o sa determinati costul unui mc de AC ce va fi repartizat fiecarei familii, proportional cu consumul declarat. Este simplu sau complicat?
Important este ca dvs., la nivelul comunitatii sa aveti un regulament privind modul de repartizare a acestor costuri, iar informatiile de mai sus pot sa va ajute, cumva, foarte important ar fi modul corect dedeclarare a consumului de AC, dat fiind ca, desi sunteti putine familii, tendinta este de a nu se declara corect acest consum.
Probabil ca la intrarea in CT aveti montat un apometru, iar cantitatea de AR intrata in CT sa fie egala intotdeauna cu suma consumurilor de AC declarate de catre locatari. Ce trebuie facut cand aceste consumuri nu sunt egale?
Mai zic ca, abia aici va poticniti dvs., unii consuma si nu declara acest consum... In acel regulament trebuie prevazuta aceasta posibilitate, precum si modul de rezolvare.
Mult succes!