avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime in specialitatea studiilor necesara ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime in specialitatea studiilor necesara exercitarii functiei.

Buna ziua,
Intentionez sa particip la un concurs pentru inspector SSM (cu curs Inspector SSM de 80 ore si studii superioare stiinte ingineresti) a carei cerinta este ca vechima in specialitatea studiilor sa fie de minim 5 ani.
Am lucrat din anul 1995 pana in 2007 intr-o societate cu titulatura din cartea de munca de Inspector PSI si cu atributii de Protectia Muncii.
Din 2007 pana in 2014 am activat in alt domeniu.
Am finalizat studiile superioare in 2012. Din 2015 pana in 2018 am activat ca Specialist SSM.
Intrebarea este, daca ma incadrez la 5 ani vechime in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei tinand cont ca am lucrat din 1995 pana in 2007 cu atributii de protectia muncii?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: claclacla , utilizator 20:23, 8 Martie 2018
Daca este vorba de studii superioare se refera la facultatea de profil tehnic pe care ar trebui sa o fi absolvit.
Functia de inspector ssm este pentru studii medii, caz in care este suficient un curs. de 80 de ore in domeniul ssm pe care inteleg ca nu l-ati absolvit. Nu inteleg cum ati indeplinit functia de specialist ssm fara cursul de 80 de ore si a celui posruniversitar de 180 de ore.
Chiar daca indepliniti conditia de vechime, nu aveti studiile necesare din domeniul ssm.
Pentru informarea dvs. studiati HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, art.49 si art.50
Pentru functia de specialist SSM , ce studii vi s-au solicitat ?

Postul este de functionar public sau personal contractual?

Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Postul este de functionar public iar pentru specialist SSM am curs postuniversitar de evaluator si auditor in domeniul SSM de 250 ore.
Cerintele postului scos la concurs sunt : cursul de 80 de ore si studii superioare. Detin si cursul de 80 de ore din anul 2007 si am cursul postuniversitar de evaluator si audit in SSM de 250 ore..
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru postul de specialist ssm, in anunt se pleaca de la prevederile din HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 47 Nivelurile de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, necesare pentru dobandirea capacitatilor si aptitudinilor corespunzatoare efectuarii activitatilor de prevenire si protectie, sunt urmatoarele:
b) nivel mediu; (in fapt - tehnician, in COR este specialist ssm)
c) nivel superior. (in fapt - inginer, in COR este expert ssm)
-art. 49 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).
-art.50 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului superior, care trebuie indeplinite in mod cumulativ, sunt urmatoarele:
a) absolvirea, in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, cu diploma de licenta sau echivalenta, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenta, ori a studiilor universitare de lunga durata sau absolvirea cu diploma de absolvire a studiilor universitare de scurta durata;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore;
c) absolvirea cu diploma sau certificat de absolvire, dupa caz, a unui program de invatamant postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore.
(2) Indeplinirea cerintelor prevazute la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatele de absolvire a cursurilor prevazute la alin. (1) lit. b) si c).
(3) Cerinta minima prevazuta la alin. (1) lit. b) si c) este considerata indeplinita si in situatia in care persoana a obtinut o diploma de master sau doctorat in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
In anuntul de concurs - in organigrama firmei - inspector ssm - este un amestec de cerinte din art. 47 - pentru nivel mediu, din art. 49 curs de 80 d eore si din art.50 - studii superioare tehnice plus - vechime de 5 ani in domeniul ssm.
Asa cum am mentionat si in mesajul anterior, pregatirea profesionala ceruta o detineti daca facultatea absolvita este de profil tehnic - stiinte tehnice, agricole si silvice. Cursul de 250 de ore absolvit trebuie sa fie recunoscut de Inspectia muncii si acreditat de catre MEN pentru a fi luat in seama (cerinta este cursul de 80 de ore pe care il detineti). Nu aveti experienta de 5 ani strict, in domeniul ssm, desi este posibil sa va fie recunoscuta experienta cumulata in perioada 1995- 2007 (psi si ssm sunt domenii inrudite) si 2015-2018.
Puteti depune dosarul de participare la concurs.

Alte discuții în legătură

Buna seara ! am si eu o intrebare, la cerintele minime de pregatire ... TnsAdrRzv TnsAdrRzv Buna seara ! Am si eu o intrebare, la cerintele minime de pregatire in domeniul SSM, nivel superior, diploma de cilenta trebuie sa fie stric pe profil tehnic ... (vezi toată discuția)
Inspector sau specialist ssm? Georgeadyy Georgeadyy Salut! Imi poate explica cineva care e diferenta intre inspector si specialist ssm? Cu ce se ocupa fiecare, etc. Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Buna ziua! imi poate explica si mie cineva conform art.50 din ... sophia0406 sophia0406 Buna ziua! Imi poate explica si mie cineva conform art.50 din hg 1425/06 pentru a putea devenii sef serviciu extern. Experienta mea se apropie de 5 ani ca si ... (vezi toată discuția)