avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua

In data de 19 februarie nepoata mea a inceput munca la o gradinita privata si contractul l.a semnat in data de 28 februarie , iar dupa 4 zile (4 martie) i.a spus sa nu mai vina la serviciu . Citind CIM am observat unele nereguli in datele de identificare a angajatului ( pe unele file era jud Galati si pe altele era trecut jud Buzau ). Va rog sa.mi spuneti cand si unde se inregistreaza CIM si in ce interval de timp tinand cont ca ea l.a semnat ( CIM ) dupa 10 zile de la prima zi de munca si daca se poate elibera o dovada ca a lucrat in cadrul gradinitei in perioada 19 febr. - 4 martie si daca CIM a fost inregistrat . Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2018
Adrian47, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:40, 9 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Codul Muncii
art.16
....
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
.....


2. HG nr. 905/14.12.2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor
Art. 2.
(1) În registru se înregistrează, anterior începerii activităţii, datele menţionate la art. 1 pentru persoanele care urmează să desfăşoare activitate în baza unui contract individual de muncă încheiat potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Fiecare dintre angajatorii prevăzuţi la art. 1 are obligaţia să transmită datele în registru, către inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi are sediul/domiciliul, în ordinea angajării. Răspunderea pentru corectitudinea datelor transmise în registru revine în exclusivitate angajatorului.

.....

Art. 4
(1) Transmiterea registrului către inspectoratul teritorial de muncă, cu datele prevăzute la art. 3 alin. (2), se face după cum urmează:
a) datele prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a) -i) se transmit cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către fiecare persoană care urmează să se afle într-un raport de muncă cu angajatorul în baza unui contract individual de muncă;

....

art.7
...
(5) La încetarea activităţii salariatului, angajatorii au obligaţia să îi elibereze acestuia o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, precum şi un extras din registru.
(6) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

......

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen inregistrare contract individual de munca VELASCO VELASCO Care este termenul de inregistrare a CIM la inspectoratul teritorial de munca, cu mentionarea pe contract a acestui numar, indiferent de denumirea ... (vezi toată discuția)
In cate zile este obligat angajatorul conform legii din romania sa semneze contractul de munca? Adrian_Banica Adrian_Banica Va intreb pentru ca fara contract muncesti degeaba , asta mi sa intamplat mie timp de zile. (vezi toată discuția)
Contracte de munca pfa Apostol Pacuta Apostol Pacuta Buna ziua, Un PFA are obligatia sa inregistreze contractele de munca la ITM? (vezi toată discuția)