avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Imprumut de la persoana juridica catre asociat ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Imprumut de la persoana juridica catre asociat persoana fizica

As fi interesat in ce masura si in ce conditii legale un asociat(unic asociat) poate obtine un imprumut de la un SRL(propria firma) al carui domeniu de activitate NU este creditarea. Sunt reglementari in ce priveste suma maxima imprumutata ? Dobanda practicata si termenele de rambursare ?

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Contabilitate Brasov , Contabil 12:20, 11 Martie 2018
Conform art. 144.4 lit 1+2+3, creditarea administratorului de catre societatea este posibila doar daca suma este mai mica decat valoarea in lei a sumei 5000 euro, si clauzele nu sunt mai favorabile decat cele practicate cu tertii.

Codul fiscal aminteste faptul ca organele de control pot reclasifica un imprumut in acordare de dividende, mai ales daca in anii precedenti societate are profit nerepartizat, sau cresterea venitului din dobanzi (daca nu s-a utilizat dobanda de pe piata libera - conform normelor de aplicare a codului fiscal).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut actionar Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Cunoaste cineva o prevedere legala prin care un actionar poate fi imprumutat de firma cu o suma de pana la 5000 euro pana la ridicarea dividendelor?eu recunosc ... (vezi toată discuția)
Contract de creditare intre societate si asociat / administrator ? angizah angizah Buna ziua, Pe scurt speta este urmatoarea: - la sfarsitul exercitiului financiar anterior s-a decis repartizarea profitului pentru acoperirea pierderilor din ... (vezi toată discuția)
Imprimut firma pe baza unui imprumut bancar de nevoi personale al asociatilor EricaNagy EricaNagy Buna ziua, Pot face un contract de imprumut firma cu firma al carui asociat sunt iar rambursarea acestui imprumut sa fie scadentarul creditului de nevoi ... (vezi toată discuția)