rog suport !
fiul meu a primit in 2013 o donatie ( casa +teren ) de la ruda .
la dobandirea acestora de catre fiul meu , eu am fost reprezentantul legal prin hotarare emisa de judecatorie , deaorece acesta era si este inca minor .
pe mine in calitate de parinte ma intereseza cum pot obtine si de unde conform legii in vigoare o dispozitie de curatela sau un act juridic prin care eu pot administra bunurile in relatia tertii ( primarie, etc ) si incheia contracte cu furnizorii de servicii (salubritate, gaz, apa, e-on ) .
totodata as vrea sa stiu ce document trebuie sa obtin , in cazul in care pe viitor eu si sotia , impreuna cu fiul binenteles dorim sa vindem acest bun ?
ce acte sunt necesare pentru vanzarea acestui imobil de catre minor?
care este autoritatea care ne poate sprijini in acest sens ?
competenta in a aviza vanzarea si a numit curator pentru minor este instanta de tutela (daca este constituita una in circumscriptia judecatoriei din care faceti parte) sau autoritatea tutelara.
In virtutea faptului ca sunteti reprezentantul legal al copilului, sunteti si persoana care ii administreaza bunurile. Totusi, legiuitorul a inteles sa creeze o ipoteza speciala in cazul bunurilor primite de minor cu titlu gratuit, prin testament sau donatie, in sensul ca acestea sunt administrate de persoana numita prin testament ori prin contractul de donatie sau, de instanta de tutela, in cazul in care prin contract sau testament nu a fost numita o asemenea persoana.
(art 142 cod civil)
sa inteleg ca in cazul meu ar trebui sa ma adresez catre autoritatea tutelara ?cea din cadrul primariei?
sau sa inteleg ca prin actul de donatie semnat in calitate de reprezentant legal al minorului , sunt automat indreptatit sa semnez contractele in relatia cu tertii si /sau vanzarea bunurilor si numai este nevoie de competenta autaritatii tutelare ?
ce presupune vanzarea , conform legii din Romania ?
ce demersuri trebuiesc facute , ce conditii sunt inainte si dupa vanzare vis-avis de speta precizata ?
Nu inteleg intrebarea. . Vanzare presupune un vanzator, un cumparator, un bun vandut si un pret.
Vanzarea, dupa cum stiti, se poate face numai la un notar public. Notarul public pe care il veti alege va va consilia din toate punctele de vedere, cu mult mai bine decat cineva care nu are actele in fata.
In principiu notarul la care va veti prezenta cu actele va face o cerere prin care va cere autoritatii tutelare sa numeasca un curator, mentionand in acea cerere si conditiile vanzarii sau atasand chiar un model al actului de vanzare, in functie de cutuma locala. Daca in circumscriptia judecatoriei in care minorul isi are domiciliul este constituita instanta de tutela, atunci dvs va veti adresa instantei si veti solicita numirea curatorului si avizarea vanzarii.
Veti depune la biroul notarial actul de proprietate, schitele cadastrale, certificatul fiscal, certificatul de performanta energetica (daca locuinta are peste 50mp), adeverinta de nearendare a terenului (daca este si teren arabil), actele de identitate si documentul de numire a curatorului. Daca exista si teren extravilan urmeaza sa indepliniti si procedura prevazuta de legea 17/2014 care dureaza aproximativ 30 de zile.
Pretul se va incasa intr-un cont pe numele minorului. Nu veti putea dispune de bani decat cu aprobarea autoritatii tutelare, demonstrand ca utilizati banii in interesul minorului.