avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Caz de dispariție
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Caz de dispariție

Bună! Tatăl meu a dispărut în 2009. De atunci nu mai știu nimic de el. Am făcut proces pentru a vinde locuința, care este pe numele său. În calitate de fică, am fost numită curator cu decizie definitivă. Mama nu are cum să vândă nici ea, pt că a fost casa de la părinții tatălui și am înțeles că nu are acest drept de la avocatul ce ne-a reprezentat.
Ce pot face să vând această casă? Dacă vreau să deschid un alt proces cu mențiunea că dacă revine tata mă angajez să în iau în spațiul meu, s-ar putea? Sau există vreo lege în care să se specifice că după un anumit nr de ani poate fi declarat decedat? Vă rog să mă sfătuiți ce pot face. Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: AlinaElena901 , utilizator 16:35, 10 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti instraina bunul imobil in speta dv numai dupa ce obtineti hotarare judecatoreasca definitiva prin care sa se constate decesul persoanei disparute
Textul de lege, institutia in sine a declararii judecatoresti a mortii unei persoane disparute arata ca in cazul in care o persoana este disparuta si exista indicii ca a incetat din viata, aceasta poate fi declarata moarta prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate, daca au trecut cel putin 2 ani de la data primirii ultimelor informatii sau indicii din care rezulta ca era in viata.
Dispozitiile Codului Civil precizeaza ca hotararea de declarare a mortii poate fi anulata daca cel declarat mort este in viata si acest lucru se poate cere oricand.
Declararea judecatoreasca a mortii este o procedura ce reglementeaza pe viitor capacitatea persoanei si lamureste pe viitori sai mostenitori, cu privire la drepturile si obligatiile ce urmeaza sa le accepte sau nu de pe urma celui declarat ca fiind decedat.
Modalitate legala portivit careia o persoana fizica disparuta poate fi declarata prin hotarare a justitiei judecatoresti ca fiind moarta la o anumita data.
Este posibila:
a) cu privire la persoana declarata disparuta prin hotarare judecatoresca, daca au trecut cel putin patru ani de la data ultimelor stiri din care rezulta ca era in viata.
Nu va fi insa hotarata mai inainte de implinirea unui termen de sase luni de la data afisarii extrasului de pe hotararea prin care s-a declarat disparitia;
b) cu privire la cel disparut in cursul unor fapte de razboi, intr-un accident de cale ferata, intr-un naufragiu sau intr-o alta imprejurare asemanatoare, care indreptateste a se presupune decesul, daca a trecut cel putin un an de la data imprejurarii in care a avut loc disparitia, in toate aceste cazuri nefiind necesara declararea judecatoresca prealabila a disparitiei persoanei.
Din momentul in care hotararea declarativa de moarte a ramas definitiva, cel disparut este considerat ca a murit la data stabilita prin hotarare, ca fiind aceea a mortii.
Data mortii disparutului se stabileste potrivit cu imprejurarile; in lipsa de indicii indestulatoare, se va stabili ca data a mortii ultima zi a termenului dupa care se poate cere declararea judecatoreasca a mortii. Instanta judecatoreasca va putea rectifica data mortii stabilite prin hotarare, daca se va dovedi ca reala o alta data.
Declararea mortii produce toate efectele decesului, inscriindu-se in registrul actelor de stare civila. Intrucat se intemeiaza numai pe o prezumtie, legea cuprinde reglementari corespunzatoare pentru ipoteza in care aceasta ar fi infirmata de realitate.
Astfel, daca cel declarat mort este in viata, se poate cere oricand anularea hotararii prin care s-a declarat moartea.
Dupa anularea hotararii, cel care a fost declarat mort poate cere inapoierea bunurilor sale. Totusi, dobanditorul cu titlu oneros nu este obligat sa le inapoieze, decat daca se dovedeste ca la data dobandirii stia ca persoana declarata moarta este in viata. In cazul in care sotul unei persoane declarata moarta s-a recasatorit, si dupa aceasta, hotararea declarativa de moarte este anulata, casatoria cea noua ramane valabila.
Prima casatorie este desfacuta pe data incheierii noii casatorii.
Titlu Declarare judecatoreasca a mortii. Conditii
Institutie Inalta Curte de Casatie si Justitie
Data decizie 05-04-2002
Decizia nr.1396 din 5 aprilie 2002, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie



Art. 16 alin. 3 din Decretul nr. 31/1954 cuprinde doar o enumerare exemplificativa a imprejurarilor care pot conduce la declararea judecatoreasca a mortii, astfel incat aceasta poate fi pronuntata si in cazul altor imprejurari asemanatoare care indreptatesc a se presupune decesul, fara a mai fi necesara parcurgerea procedurii prealabile a declararii judecatoresti a disparitiei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Declararea judecătorească a morţii se poate face in conformitate cu prevederile art. 49 C.civ, conform carora in cazul în care o persoană este dispărută şi există indicii că a încetat din viaţă, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puţin 2 ani de la data primirii ultimelor informaţii sau indicii din care rezultă că era în viaţă.

Cererea de declarare a mortii unei persoane se introduce la instanta competenta in a carei circumscriptie acea persoana a avut ultimul domiciliu cunoscut.

Dupa sesizarea instantei, presedintele va cere primariei comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti, precum si organelor politiei in a caror raza teritoriala a avut ultimul domiciliu cunoscut cel disparut sa culeaga informatii cu privire la acesta.

Totodata, presedintele va dispune sa se faca afisarea cererii la ultimul domiciliu cunoscut al celui disparut, la sediul primariei comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti si la sediul instantei, precum si publicarea intr-un ziar de larga circulatie a unui anunt despre deschiderea procedurii de declarare a mortii, cu invitatia ca orice persoana sa comunice datele pe care le cunoaste in legatura cu cel disparut.

Dupa trecerea a doua luni de la data efectuarii publicatiilor si dupa primirea rezultatelor cercetarilor, se va fixa termen de judecata. Judecata se va face cu participarea procurorului.

Nu stiu exact pt ce anume ati fost numita curator, daca s-a urmat sau nu procedura de declarare a mortii.

Daca s a urmat o astfel de procedura si decizia este definitiva, atunci tot ceea ce trebuie sa faceti este sa dezbateti succesiunea de pe urma defunctului. Dupa ce aveti certificatul de mostenitor, atunci atat dvs cat si mama veti putea vinde bunurile care au apartinut tatalui caci acestea va revin in proprietate prin mostenire.

Cu mentiunea expresa ca Decretul 31/1954 citat anterior nu mai este in vigoare din 2011 cand a fost adoptat si a intrat in vigoare Noul Cod Civil care prevede exact situatiile si modalitatile cand si cum se declarara decesul, alaturi de normele de procedura civila care reglementeaza in concret desfasurarea procesului si pe care le-am citat anterior.



Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Martie 2018
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Am înțeles! A făcut mama aceste proceduri la judecătoria din Suceava în iulie 2015, însă nu s-au găsit indicii suficiente în urma cărora să poată fi declarat decedat și să fie întocmită declararea judecătorească a morții, fiind respinsă și cererea de apel. Dl. avocat mi-a sugerat să fiu numită curator pentru a administra bunurile. Tatăl are 9 ani de când este dispărut și nu știu nimic de el și nu există indicii că ar fi încetat din viață. Eu locuiesc în Iași și aș vrea să pot vinde locuința din Suceava. Pot face ceva în această privință?
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Martie 2018
AlinaElena901, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune imposibila... ContSters117274 ContSters117274 tata mort din 1987, iar mama moarta din 1989 fara a i se elibera certificat de deces. cum este poibila succesiunea??? (vezi toată discuția)
Disparut de la domiciliu Claark Claark Buna ziua! Este vorba de bunicul meu care a disparut de la domiciliu inca in anul 2002. Era anuntat la politie, ei au pus pe lista persoanelor disparute, unde ... (vezi toată discuția)
Declararea judecatoreasca a mortii Adelina t Adelina t Am si eu o intrebare............Care este legea care reglementeaza procedura declararii judecatoresti a mortii?Si care ar fi intreaga procedura de urmat(ce ... (vezi toată discuția)