avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... LA CE C C M NE PUTEM RAPORTA?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

LA CE C C M NE PUTEM RAPORTA?

In cazul in care unitatea refuza sau tergiverseaza incheirea contractului colectiv de munca(in unitate avem de peste 4 ani sindicat reprezentativ si afiliat la federatie nationala,exista contract colectiv pe ramura la care sindicatul nostru este parte)la ce contract colectiv ne putem raporta DREPTURILE ? Unitatea face slalom prin toata legislatia muncii sa acorde drepturi cat mai mici si unde nu-i convine nici asa inventeaza reguli ca-i criza frate!!

In aceste conditii putem invoca in instanta contractul pe ramura in obtinerea drepturilor ce nu s-au acordat conform lui?
UNITATEA NU RECUNOASTE ACEST CONTRACT PE MOTIV CA NU A SEMNAT NIMIC VIZAVI DE ACESTA CHIAR DACA CODUL CAEN NE DUCE LA ACEASTA RAMURA A ECONOMIEI.
Lider sindicat.

Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2009
rosu gheorghe, utilizator
V.Galateanu
Intrebarea contine deja raspunsul, la contractul colectiv de munca la nivel de ramura. Iar Daca patronatul refuza incheierea contractului, declansati conflictul de munca respectand procedura din legea sindicatelor.
~ Conținut șters la cerere ~
Conform Codului muncii art. 247 in cazul in care la nivel de angajator nu exista CCM se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.
V. Galateanu
Este posibil ca patronatul sa nu fi semnat CCM, se mai intampla ca organizatiile de sindicat sa fie in ceata. In primul rand verificati daca exista contractul, daca este semnat de patronat si de reprezentatii organizatie dvs si daca este inregistrat la Directia Muncii. Daca nu, vorbiti in vant si nici nu puteti sa va revendicati drepturile in instanta pt. ca nu puteti dovedi sorgintea lor.
Nu este necesar ca angajatorul sa fi semnat contractul la nivel de ramura pentru a-i fi aplicabil, deoarece, contractul colectiv de munca reprezinta o exceptie de la principiul relativitatii efectelor contractelor.

Cu alte cuvinte, el se aplica nu numai celor care l-au semnat, ci si celor pe care ii reprezinta. Mai mult decat atat, daca la un anumit nivel la care se poate incheia contract colectiv nu exista unul deja incheiat, atunci la acel nivel se va aplica contractul colectiv de munca de nivel superior. Acest lucru decurge din prevederile art. 241 din Codul muncii, precum si din cele ale art. 11 din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata.

Prin urmare, daca nu exista contract la nivel de unitate sau grup de angajatori, va fi aplicabil contractul colectiv de munca la nivel de ramura.

Alte discuții în legătură

Ccm unic la nivelul ramurii Lipi Lipi Daca o societate comerciala nu face parte din (nu a aderat) din (la) Federatia patronala care a semnat CCM unic la nivel de ramura dar Sindicatul din acea ... (vezi toată discuția)
Negocieri ccm la nivel de unitate juhasz janos juhasz janos pt neg.CCM la unitate,CCM ramura este baza minimala de pornire?daca este obligat sindicatul sa fie afiliat la FEDERATIA SNDICALA care a neg. ccm ramura.Sau sa ... (vezi toată discuția)
Ccm nivel ramura gentilom gentilom La o firma care are ca obiect de activitate transportul pe apa(maritim si fluvial) dar care intre timp a vandut navele maritime si a ramas doar cu cele ... (vezi toată discuția)