avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM unic la nivelul ramurii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM unic la nivelul ramurii

Daca o societate comerciala nu face parte din (nu a aderat) din (la) Federatia patronala care a semnat CCM unic la nivel de ramura dar Sindicatul din acea societate comerciala face parte (a aderat) din (la) Federatia Generala a Sindicatelor de asemnea parte semnatara a CCM unic la nivel de ramura, acel CCM se aplica la respectiva societate comerciala?
Parerile sunt impartite, unii zica ca da, altii (inclusiv de la Ministerul Muncii) zic ca nu... Are cineva un sfat de dat? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:52, 14 Ianuarie 2009
Eu zic da. Verificati si daca obiectul de activitate al societatii se incadreaza in ramura.
Depinde si despre ce clauze este vorba. Cu siguranta ca daca vorbim de drepturi ale angajatilor ( de aceea au si semnat) va trebui sa le acordati.
De principiu, retineti ca exista Codul Muncii, CCM la nivel national, CCM la nivel de ramura, CCM la nivel de unitate, CIM. CCM subsecvent( in ordine descrescatoare) nu va putea cuprinde clauze contrare si nici clauze care sa diminueze drepturi deja prevazute in CCM anterior.
succes
av. Ileana Schwarz
La fel zic si eu.

De altfel, prin unele asemenea contracte se mai gaseste chiar explicit scris ca se aplica in unitatile in care organizatia patronala sau cea sindicala (semnatarii) au membrii. (ceva de genul...).
Multumesc pt. raspunsuri.
1. Obiectul de activitate al societatii se incadreaza in ramura.
2. Problema e ca CCM la nivel de ramura - CONTRAR CELOR PREVAZUTE DE CCM UNIC LA NIVEL NATIONAL ART. 100 ALIN. 2 - contine clauze inferioare... Practic vb de acordarea indemnizatiei in caz de pensionare... Art. 50 CCM unic la nivel national prevede indemnizatia = 2 salarii iar CCM la nivel de ramura prevede indemnizatia = 1 salariu... Asta desi CCM la nivel de ramura a fost intocmit si inregistrat ulterior CCM unic la nivel national... Cine stie ce au avut in cap de au introdus clauze sub minimul prevazut de CCM unic la nivel national...
3. In cazul asta, se aplica clauza care este mai avantajoasa pt. salariat sau nu? Si daca da... care-i temeiul?
Multumesc anticipat.
Temeiul este tocmai prevederea ca un CCM nu poate contine clauze inferioare CCMUN din Codul Muncii
Art. 238. - (1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.(2) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.
(3) La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.
Prevederea citata este o reiterare a dispozitiei art.8 alin.2 si 4 din Legea nr.130/1996, si anume :
Art. 8 ....
(2) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
....
(4) La încheierea contractului colectiv de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile salariaţilor au un caracter minimal.

Temeiul pe care-l puteti invica sunt cele doua texte de lege citate, si anume : art.238 C.mun. si art.8 din Legea nr.130/1996.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La ce c c m ne putem raporta? rosu gheorghe rosu gheorghe In cazul in care unitatea refuza sau tergiverseaza incheirea contractului colectiv de munca(in unitate avem de peste 4 ani sindicat reprezentativ si afiliat la ... (vezi toată discuția)
Negocieri ccm la nivel de unitate juhasz janos juhasz janos pt neg.CCM la unitate,CCM ramura este baza minimala de pornire?daca este obligat sindicatul sa fie afiliat la FEDERATIA SNDICALA care a neg. ccm ramura.Sau sa ... (vezi toată discuția)
Ccm nivel ramura gentilom gentilom La o firma care are ca obiect de activitate transportul pe apa(maritim si fluvial) dar care intre timp a vandut navele maritime si a ramas doar cu cele ... (vezi toată discuția)