pt neg.CCM la unitate,CCM ramura este baza minimala de pornire?daca este obligat sindicatul sa fie afiliat la FEDERATIA SNDICALA care a neg. ccm ramura.Sau sa fie afliat la federatia la care este si patronatul.Sindicatul NU ESTE afiliat la nici o FEDERATIE.
1. da, dar sa nu fie clauze sub cele la nivel national
2. nu este obligat dar va trebuie hot.judecatoreasca de constatare a reprezentativitatii. Daca nu aveti reprezentativitate atunci aveti obligatia afilierii:
Inalta Curte de Casatie si Justitie decide ca organizatiile sindicale din unitate sunt reprezentative daca indeplinesc in mod alternativ fie conditiile prevazute de art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, respectiv sa aiba statut legal de organizatie sindicala si numarul de membrii ai sindicatului sa reprezinte cel putin 1/3 din numarul salariatilor unitatii, fie conditia prevazuta de art. 18 alin. (3) teza finala din lege, in sensul de a fi afiliate la o organizatie sindicala reprezentativa.
3. sindicatul nu se poate afilia la federatia patronala
Da avem hot.juudecatoreasca de constatare a reprezentativitati.De la ITM avem o recomandare a CCM la nivel de ramura,dar nu o recunoaste comducerea.Pot sa-l oblig sa respecte cumva recomandarea ITM-ului,LEGAL care sunt pasi sau legile care ma ajuta?MULTUMESC?
1)-Codul muncii -art.241,alin. 1, lit c (Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza: pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contract colectiv de munca la acest nivel)
2)-Legea 130/1996 -art. 11, alin 1 , lit. C (Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza: pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contract colectiv de munca) ART. 8
(1) Clauzele contractelor colective de muncă pot fi stabilite numai în limitele si în
conditiile prevăzute de prezenta lege.
(2) Contractele colective de muncă nu pot contine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
(3) Contractele individuale de muncă nu pot contine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
(4) La încheierea contractului colectiv de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal. ART. 24
(1) Clauzele cuprinse în contractele colective de muncă negociate cu încălcarea
prevederilor art. 8 sunt lovite de nulitate.
(2) Nulitatea clauzelor contractuale se constată de către instanta judecătorească
competentă, la cererea părtii interesate.
(3) În cazul constatării nulitătii unor clauze de către instanta judecătorească, partea
interesată poate cere renegocierea drepturilor respective.
(4) Până la renegocierea drepturilor, cauzele a căror nulitate a fost constatată sunt înlocuite cu prevederile mai favorabile cuprinse în lege sau în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior, după caz.
3)-Contract Colectiv de Munca Unic la Nivel National – art.3 ,alin.1 ,lit. B(Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza: pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contract colectiv de munca,indiferent de forma de capital social (de stat sau privat,roman sau strain/mixt)
Va multumesc.Sunt in tansport public local subordonat primariei,puteti spune care ccm ramura la nivel superior sau o recomandare din partea dvs,ce as putea aplica la nivel de unitate.