avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Negocieri CCM la nivel de unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Negocieri CCM la nivel de unitate

pt neg.CCM la unitate,CCM ramura este baza minimala de pornire?daca este obligat sindicatul sa fie afiliat la FEDERATIA SNDICALA care a neg. ccm ramura.Sau sa fie afliat la federatia la care este si patronatul.Sindicatul NU ESTE afiliat la nici o FEDERATIE.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:32, 3 Decembrie 2010
1. da, dar sa nu fie clauze sub cele la nivel national
2. nu este obligat dar va trebuie hot.judecatoreasca de constatare a reprezentativitatii. Daca nu aveti reprezentativitate atunci aveti obligatia afilierii:
Inalta Curte de Casatie si Justitie decide ca organizatiile sindicale din unitate sunt reprezentative daca indeplinesc in mod alternativ fie conditiile prevazute de art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, respectiv sa aiba statut legal de organizatie sindicala si numarul de membrii ai sindicatului sa reprezinte cel putin 1/3 din numarul salariatilor unitatii, fie conditia prevazuta de art. 18 alin. (3) teza finala din lege, in sensul de a fi afiliate la o organizatie sindicala reprezentativa.
3. sindicatul nu se poate afilia la federatia patronala
Da avem hot.juudecatoreasca de constatare a reprezentativitati.De la ITM avem o recomandare a CCM la nivel de ramura,dar nu o recunoaste comducerea.Pot sa-l oblig sa respecte cumva recomandarea ITM-ului,LEGAL care sunt pasi sau legile care ma ajuta?MULTUMESC?
Legea 139/1996, Legea 168/1999
1)-Codul muncii -art.241,alin. 1, lit c (Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza: pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contract colectiv de munca la acest nivel)

2)-Legea 130/1996 -art. 11, alin 1 , lit. C (Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza: pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contract colectiv de munca)
ART. 8
(1) Clauzele contractelor colective de muncă pot fi stabilite numai în limitele si în
conditiile prevăzute de prezenta lege.
(2) Contractele colective de muncă nu pot contine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
(3) Contractele individuale de muncă nu pot contine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
(4) La încheierea contractului colectiv de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.
ART. 24
(1) Clauzele cuprinse în contractele colective de muncă negociate cu încălcarea
prevederilor art. 8 sunt lovite de nulitate.
(2) Nulitatea clauzelor contractuale se constată de către instanta judecătorească
competentă, la cererea părtii interesate.
(3) În cazul constatării nulitătii unor clauze de către instanta judecătorească, partea
interesată poate cere renegocierea drepturilor respective.
(4) Până la renegocierea drepturilor, cauzele a căror nulitate a fost constatată sunt înlocuite cu prevederile mai favorabile cuprinse în lege sau în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior, după caz.

3)-Contract Colectiv de Munca Unic la Nivel National – art.3 ,alin.1 ,lit. B(Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza: pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contract colectiv de munca,indiferent de forma de capital social (de stat sau privat,roman sau strain/mixt)

Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Decembrie 2010
rosu gheorghe, utilizator
Va multumesc.Sunt in tansport public local subordonat primariei,puteti spune care ccm ramura la nivel superior sau o recomandare din partea dvs,ce as putea aplica la nivel de unitate.

Alte discuții în legătură

Aplicabilitate contract colectiv unic pe ramura rosu gheorghe rosu gheorghe Sunt lider sindical si m-ar interesa daca pot introduce in instanta o actiune prin care angajatorul sa fie obligat sa recunoasca contractul colectiv pe ramura ... (vezi toată discuția)
La ce c c m ne putem raporta? rosu gheorghe rosu gheorghe In cazul in care unitatea refuza sau tergiverseaza incheirea contractului colectiv de munca(in unitate avem de peste 4 ani sindicat reprezentativ si afiliat la ... (vezi toată discuția)
Ccm unic la nivelul ramurii Lipi Lipi Daca o societate comerciala nu face parte din (nu a aderat) din (la) Federatia patronala care a semnat CCM unic la nivel de ramura dar Sindicatul din acea ... (vezi toată discuția)