Unchiul si cu tatal meu in urma cu doi ani au facut un partaj succesoral al unor terenuri .in urma partajului s.a efectuat tranzactia ambii fiind deacord cu suprafetele .hotarararea este definitiva si irevocabila au trecut 2 ani deatunci astazi m.am uitat pe portalul instantelor si am vazut ca unchiul il cheama pe tata in judecata pentru anulare act anulare tranzactie este posibil asa ceva mai ales ca unchiul a vandut terenurile ce i se cuveneau in urma tranzactiei.acum pretinde sa ne ia un teren?ce este de facut?
Buna ziua,
Nu cunosc detaliile dosarului depus de unchiul dumneavoastra, insa va pot preciza urmatoarele.
Hotararea prin care s-a consfintit tranzactia a ramasa definitiva prin neatacare poate fi atacata
Un temei legal al acţiunii în anulare deduse judecăţii, însă s-a demonstrat că admisibilitatea cererii este promovată de doctrină şi jurisprudenţă, ca fiind o acţiune ce derivă ex contractu.
De altfel, din interpretarea art. 271 şi art. 272 C. proc. civ., rezultă că hotărârile ce consfinţesc învoiala părţilor nu fac altceva decât să transpună înţelegerea acestora în cuprinsul dispozitivului, fără vreo cenzură specifică judecăţii.
Deci, tranzacţia este susceptibilă de a fi atacată pe calea acţiunii în anulare pentru cauzele de nulitate prevăzute de lege.
Evident ar trebui sa consultati un avocat, dat fiind faptul ca, ati spus ca unchiul ar fi instrainat unele parcele ce i se cuveneau, fapt ce ar fi in avantajul dumneavoastra in a mentine transactia deci hotararea a carei anulare se solicita
Fara a se analiza motivele actiunii nu se poate trage o concluzie.
Este insa foarte greu de anulat o tranzactie.
Ar fi bine sa isi angajeze avocat si reclamantul ii va plati avocatul daca va pierde procesul.
Deci, isi va recupara banii platiti la avocat.
Partaj cu intelegere
inti
Cei doi au divortat cu intelegere. Vor un partaj la fel. Detin:
1 apartament evaluat(lista la notar) 30500E
1 logan in rate achitat 6000E
Vor ca ... (vezi toată discuția)