avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident pe trecerea de pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident pe trecerea de pietoni

Bună ziua! Vă rog să mă ajutati cu niste raspunsuri! Multumesc!

1) M-a lovit o mașină pe trecerea de pietoni.Soferul implicat m-a dus la spital. În urma evaluărilor medicul a pus diagnosticul de contuzie genunchi drept și mi-a recomandat 5-7 zile de repaus (concediu medical). Pentru ca piciorul mă durea la mers am făcut un rmn la genunchiul afectat iar diagnosticul a fost: hidartroza, fractura platou tibial extern drept, leziune ligament exterior drept cu următoarele recomandari de la specialist : imobilizare femuro - Gambiala cu orteza, evitarea timp de 28 de zile de a călcat pe piciorul drept(deci m-am folosit de cadru pentru deplasare ) , și tratament cu anticoagulant timp de 28 de zile. Pana la 31 martie se vor aduna 52 de zile de concediu medical( până pe 25 trebuie sa stau cu orteza, și apoi în funcție de ce recomandă medicul voi face recuperare medicala.

2) Întrebări : de unde și în baza căror documente se eliberează certificat medico-legal? Cum și de către cine se acorda despăgubiri? În cât timp se poate face plângere la politie? În ce limite se pot cere despăgubiri în funcție de numărul de zile de concediu medical? Cine acorda despăgubirea : firma de asigurări sau șoferul?
Ultima modificare: Duminică, 11 Martie 2018
neftali, utilizator
Cel mai recent răspuns: neftali , utilizator 19:09, 29 Martie 2018
Mergeti la INML si solicitati CML.
Sa aveti toate documentele medicale pe care le-ati obtinut.
Este posibil ca cei de INML sa solicite si alte documente Spitalului unde ati fost internata.
Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care ati aflat despre săvârşirea faptei.
Daca in CML nu apare trecuta una din urmatoarele consecinte: o infirmitate; leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale; un prejudiciu estetic grav şi permanent; avortul; punerea în primejdie a vieţii persoanei, in dosarul penal, se va dispune clasarea.
In aceasta situatie, pentru obtinerea despagubirilor trebuie sa va adresati instantei civile.
Despagubirile se acorda de societatea de asigurari, in orice situatie.
Se pot obtine despagubiri de la societatea de asigurari si pe cale amiabila.

CML se elibereaza, legal, doar dupa ce se face plangere penala, dupa emiterea ordonantei de trimitere de catre politistul de caz catre IML.
Suma de despagubire se raporteaza la ingrijiri medicale ( daune morale ), conform CML, cheltuielile efectuate pentru recuperare si pierderi salariale, bonificatii, etc. ( daune materiale ).
Ultima modificare: Duminică, 11 Martie 2018
Laszlo Bicsak, Alte profesii
CML se elibereaza la cererea persoanei vatamate sau la cererea organului de up.
Gresit, nu se elibereaza la cererea victimei!
Citez:
"Am fost victima unui accident rutier (fiind pieton sau ocupant al autovehiculului)

Du-te mai intai sa-ti ingrijesti starea de sanatate probabil alterata de agresiunea suferita. in spital anunta ce ai patit. Medicii sunt obligati sa anunte politia care, in cazul in care te vei interna, vor veni sa-ti ia decaratia in spital.
Nu uita sa ceri din spital acte medicale care sa dovedeasa ca ai fost acolo (pe foi cu antet original, datate, cu stampila institutiei si parafa medicului) precum si rezultatele de la orice alt tip de investigatie (radiografie,ecografie, etc.) in caz ca a trebuit sa faci asa ceva.
Daca trebuie sa te internezi urmeaza indicatia medicilor si interneaza-te iar apoi cand vei iesi din spital cauta-ti dreptatea.
In problemele acestea care sunt de multe ori grave ia obligatoriu legatura cu politia si numai dupa aceea cauta sa vii la institutia medico-legala. Examinara medico-legala in accidentul rutier se face la cererea politiei. Nu uita sa ai bani in buzunar, intrucat orice examinare medico-legala este contra cost (vezi servicii/tarife prestatii). Poate ar fi bine sa ai si un avocat care sa te consilieze."
Sursa: [ link extern ] &
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

CML se elibereaza la cererea persoanei vatamate sau la cererea organului de up.

In primele 30 de zile de accident cml se elibereaza si la cererea victimei ;)

Alte discuții în legătură

Certificat medico legal cristi torcarescu cristi torcarescu Buna ziua numele meu e Iuliana si va rog sa-mi raspundeti la o intrebare In cat timp se poate elibera un certificat medico legal in conditiile in care victima ... (vezi toată discuția)
Procedura ranit in accident de circulatie zackyty11 zackyty11 Sora mea a fost accidentata pe trecerea de pietoni. Care este procedura legala impotriva soferului care nu a dat prioritate, vina recunoscuta de el, si ce ... (vezi toată discuția)
Pareza picior drept - certificat inml 7 zile ingrijiri medicale aec.1968 aec.1968 Ma numesc M.A. si in data de 03.07.2009. am avut un accident rutier, produs de un doctor din Spitalul Militar Central Bucuresti - sectia cardiovascular. In ... (vezi toată discuția)