avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca pe durata invoirii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca pe durata invoirii

Buna ziua.
Cu toate ca invoirea nu este definita de legislatie, daca un angajat invoit pe baza unui bilet semnat si aprobat de conducatorul locului de munca, avand consemnat intervalul orar care face obiectul invoirii, sufera un accident, acesta se considera accident de munca?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: sadrian , utilizator 07:06, 14 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se circumscrie notiunii de "accident de munca" si accidentul cauzat de activitati care nu au legatura cu procesul muncii, daca se produce la sediul angajatorului, in timpul programului de munca, si nu se datoreaza culpei exclusive a accidentatului, precum si accidentul suferit in timpul pauzelor regulamentare, daca acesta a avut loc in locuri organizate de angajator, precum si in timpul si pe traseul normal spre si de la aceste locuri.
Se considera accident de munca
Am inteles. Dar daca accidentul nu se produce la sediul angajatorului sau intr-un loc organizat de angajator ci undeva, in alt loc (de exemplu in oras, in drum spre casa sau spre o institutie), unde angajatul invoit are un interes personal, care de fapt face obiectul invoirii.
Se cerceteaza evenimentul produs de catre o comisie numita la nivelul angajatorului, iar dosarul de cercetare se trimite spre avizare la ITM.
Precizati ca evenimentul nu s-a produs la sediul angajatorului sau intr-un loc organizat de acesta, nici pe traseul domiciliu-firma si retur, intre orele mentionate, ci intr-un loc unde invoitul are un interes personal. Daca respectiva comisie va constata cele mentionate mai sus (conform precizarii dvs), dosarul de cercetare nu vad cum sa poata fi avizat de catre ITM, nefiind indeplinite conditiile din Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare
-art.5 lit.g) accident de munca - vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
-art.30 lit.f) accidentul cauzat de activităţi care nu au legătură cu procesul muncii, dacă se produce la sediul persoanei juridice sau la adresa persoanei fizice, în calitate de angajator, ori în alt loc de muncă organizat de aceştia, în timpul programului de muncă, şi nu se datorează culpei exclusive a accidentatului;
lit.g) accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator, şi invers;
Cele mentionate mai sus sunt aplicabile daca angajatul a fost invoit pe baza unui bilet semnat si aprobat de conducatorul locului de munca, cu consemnarea intervalului orar care face obiectul invoirii si mentionarea biletului de invoire intr-un caiet de evidenta. Astfel de prevederi pot face obiectul ROI al firmei. Fara existenta acestor documente, evenimentul produs se poate defini ca parasirea locului de munca si se aplica ROI al firmei.
Cu scuzele de rigoare, nu am inteles. Este sau nu accident de munca ?

Alte discuții în legătură

Concediu medical - accident de munca (traseu) - il plateste angajatorul fara 6 luni cotizare X-tian X-tian Ma plateste angajatorul in caz de accident de munca (traseu) daca nu am 6 luni cotizare la CAS in ultimele 12 luni? (vezi toată discuția)
Incident Rual256 Rual256 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti daca un salariat care isi termina activitatea in timp mai scurt (adica in mai putin de 8 ore) in decursul unei zile poate pleca ... (vezi toată discuția)
Accident de munca silvia77 silvia77 Buna ziua. In urma cu o luna am suferit un accident rutier in timp ce ma deplasam spre servici. Am declarat ca fiind accident de munca avand in vedere ... (vezi toată discuția)