avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... incident
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

incident

Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti daca un salariat care isi termina activitatea in timp mai scurt (adica in mai putin de 8 ore) in decursul unei zile poate pleca acasa cu acordul administratorului. In acest caz, va fi pontat cat a lucrat! Dar daca dupa plecare are un accident, se considera accident de munca?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:16, 23 Iulie 2019
Evenimentul produs se anunta la ITM si cerceteaza de catre o comisie desemnata de catre angajator prin decizie interna.
Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale, evenimentul produs se inregistreaza de catre firma ca AM si firma completeaza formularul FIAM.
In dosarul de cercetare va trebuie sa existe extras din ROI al firmei in care se fac precizari legate de aspectul prezentat (in ce conditii se poate da invoirea/ de catre cine, inainte de expirarea programului de lucru), precizari daca ROI a fost respectat sau nu.
Daca evenimentul se produce pe traseul mentionat in fisa individuala de instruire a lucratorului, chiar daca orele de deplasare sunt altele, ITM are competenta de a stabili daca evenimentul indeplineste conditiile legale pentru a fi incadrat ca AM.
Va atarna greu in decizia ITM urgenta pentru care s-a dat invoire (obligatoriu in scris si cu evidenta stricta intr-un registru al firmei) si daca exista un document scris (care sa justifice urgenta) in baza caruia s-a aprobat invoirea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecare prin invoire Monica Popescu Monica Popescu Buna ziua, M-am confruntat la servici cu urmatoarea situatie: un salariat s-a simtit rau si a solicitat sa fie lasat sa plece acasa , ne dorind sa fie ... (vezi toată discuția)
Lipsa de la serviciu fara invoire Kerossen2K Kerossen2K Buna ziua, acum 2 saptamani am lipsit de la munca 3 ore sa imi fac itp la masina, insa dupa ce am terminat cu itp si am pornit cu o trotineta electrica catre ... (vezi toată discuția)
Accident de muncă Paraschivap Paraschivap Daca ai avut un accident la locul de muncă si te-ai inteles \"verbal\" cu seful de schimb ca nu declari accident de munca si la upu ai anuntat ca te-ai ... (vezi toată discuția)