avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauze de despăgubire în contractul individual de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauze de despăgubire în contractul individual de muncă: sunt legale și în cazul în care CIM este pe perioadă determinată?

Am 2 clauze in CIM :
1. daca plec in mai putin de 1an de la semnarea CIM trebuie sa platesc X bani
2. daca ma da afara, angajatorul trebuie sa-mi plateasca X bani.

Intrebarea este daca aceste clauze sunt lovite de nulitate in perioada de proba sau raman in vigoare indiferent de situatie?
Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: mircea256 , utilizator 08:22, 15 Martie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prima clauza nu este corecta..... Doctrina a opinat ca, "Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 195 alin. (1) din Codul muncii - in prezent art.198 alin.1 C.mun. - . (Ion Traian Ştefănescu, Şerban Beligrădeanu, Prezentare de ansamblu şi observaţii critice asupra noului Cod al muncii, în Dreptul nr. 4/2003, p. 64)".

Art. 3 C.mun.
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.
.....
In opinia mea este legala, deoarece imi imputa niste bani pe care i-au platit la randul lor catre o firma de recrutare. Exact suma respectiva, nimic mai mult.
Dar, a doua clauza este valabila in perioada de proba?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Prima clauza nu are cum sa fie legala ... pe ce text de lege se bazeaza?

2. A doua caluza isi poate produce efectele numai in situatiile urmatoare : concediere pentru motive care tin sau nu de persoana salariatului, incetarea c.i.m. pe durata perioadei de proba la initiativa angajatorului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1 - In cel mai rau caz pt dvs ar fi legala doar in masura in care prin firma de recrutare vi s-au facut anumite cursuri sau traininguri, angajatorul pierzand bani cu formarea dvs profesionala. Daca doar v-au recrutat si atat...este absolut ilegal sa va impute sume de bani.
2 - Daca va da afara iar in CM sau CCM nu este precizat ca trebuie sa aveti o vechime minima de la angajare atunci este obligat la despagubiri, in perioada de proba aplicandu-se toate clauzele in vigoare: (Art 31.(4) Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca cu clauze abuzive Alex1909 Alex1909 As dori sa inchei un contract de munca cu o companie din domeniul IT insa acestia doresc sa imi impuna o perioada de 24 luni in care nu voi putea parasi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua IULIAN 2012 IULIAN 2012 Un act adițional care îmi interzice dreptul de a lucra în stomatologie daca plec din firmă pe o perioadă de 1an este legal asa ceva?Momentan sunt in ... (vezi toată discuția)
Cum as putea combate o clauza abuziva? FarmacistNefericit FarmacistNefericit Buna ziua, Lucrez in cadrul unui lant farmaceutic romanesc,fiind angajata in companie mai intai ca student apoi ca farmacist. In contractul individual de ... (vezi toată discuția)