avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ref.contract de vanzare cumparare cu clauza de uz ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ref.contract de vanzare cumparare cu clauza de uz viager

Sper ca pe parcursul relatarii sa fiu cat mai directa si bine inteleasa.
Deci, sotul meu ( la data incheierii contractului fiind necasatorit) a incheiat cu parintii sai un contract de vanzare cumparare cu drept de uz viager asupra imobilului compus din C1+C2 (casa+anexa) in favoarea socrilor pana la decesul dansilor.
Acum,sotul este casatorit (cu mine).Socrii ne-au spus ca putem renova casa existenta si sa stam noi acolo.Mentionez ca ei (socrii) sunt deja proprietari asupra unui apartament si ca mai exista 1 copil ( care nu are pretentii asupra terenului pe care se afla acest imobil).
Intrebarea mea este: in ce conditii putem noi investi in acea casa?ce siguranta avem ca odata investit nu va veni nimeni sa ne scoata afara?Ei(socrii), din aceasta clauza de uz asupra casei pot oricand sa invoce pretentia lor de a locui impreuna in casa.
Proprietar de drept este sotul meu. Ce act poate face acesta in care sa se stipuleze si dreptul meu de sedere ( avand in vedere ca suma alocata pentru investitiile casei este si contributia mea salariala ) sau sa beneficiez si eu de pe urma investitiei.
Imi poate dona direct sotul o anumita cota parte fara implicarea socrilor ? Exclus testament!

Sper sa primesc cat de cat un sfat pentru a sti daca am vreo sansa. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: BrigitteFrey , utilizator 13:18, 15 Martie 2018
Dreptul de uz a fost constituit pana la moartea socrilor, deci, da pot oricand sa ceara folosinta acelui bun. Se poate renunta la dreptul de uz in aceleasi conditii in care a fost constitui (act autentic) in favoarea dvs.
Sotul va poate vinde orice cota din dreptul sau de proprietate asupra imobilului. De asemenea va poate face o donatie a acelei cote. Indiferent daca este vanzare sau donatie, nu poate transfera mai mult decat are, deci nu va poate da si dreptul de uz al locuintei intrucat acela apartine socrilor. Dar veti dobandi calitatea de coproprietar.
In ce priveste siguranta ca puteti locui in urma investitiilor, nu pot sa ma gandesc la o formula care sa va confere siguranta indiferent de ce s-ar putea intampla in viitor.
Va multumesc pentru raspuns. Sa presupunem ca eu accept acest drept de uz al socrilor asupra imobilului.
In acest caz sa inteleg ca sotul meu imi poate vinde (sau dona) o anumita cota din cea existenta fara consintamantul socrilor???
(Am uitat sa mentionez ca socrii isi rezerva exclusiv dreptul de uz asupra a ceea ce se afla pe teren,respectiv acest imobil si nu vor ceda acest drept in favoarea nimanui. )
Sotul va poate vinde sau dona orice procent din dreptul sau de proprietate. Insa va confera acelasi gen de proprietate pe care il are si sotul dvs acum si nimic in plus, sincer nu vad de ce va bateti capul. Adica nu veti primi dreptul de a folosi (dreptul de uz) pentru ca nici sotul nu are acest drept prin urmare nu il poate nici vinde nici dona, acest drept apartine socrilor.
Sotul nu are nevoie de acordul parintilor sai ca sa va vanda / doneze dvs. Pe de alta parte dvs veti continua sa respectati acest drept de uz al socrilor, nu se pune problema de a-l accepta sau nu. Acceasi obligatie pe care o aveti si sa respectati proprietatea vecinului de pilda.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2018
CaraD, utilizator
Va multumesc pentru sfaturi.Am inteles intru totul parerea Dvs.De acum , urmeaza sa vedem ce e de facut in aceasta situatie...O zi linistita!
Indiferent ca este vorba de vanzare cumparare sau donatie, noul dobanditor va trebuie sa respecte uzufructul viager,sotul dvs. are nuda proprietate dar, nu are posesia si folosinta.

Alte discuții în legătură

Va rog urgent explicatie clauze contract de donatie flori2 flori2 Buna ziua, Sotul meu a primit prin donatie de la parintii lui apartamentul in care locuim noi (mentionez ca socrii mai au un apartament in care locuies ... (vezi toată discuția)
Un apartament donat de mama fiului se poate ulterior trece si pe numele sotiei? foxyvanila foxyvanila daca soacra a donat apartamentul fiului ei fara a trece in acte si nora se mai poate face ceva ca nora sa apara ulterior pe contract sau carte funciara astfel ... (vezi toată discuția)
Bunica i-a donat mamei un apartament dar și-a păstrat dreptul de abitație viageră, iar acum vrea s-o evacueze. este posibil acest lucru? AnnaMariaS95 AnnaMariaS95 Buna ziua! Mama mea a primit printr-un act de donatie, de la mama sa (bunica mea), un apartament. Acest act de donatie are ca si clauza: drept de habitatie ... (vezi toată discuția)