1.Codul Muncii prevede la art.60 :
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Daca nu ati instiintat in scris angajatorul ca sunteti insarcinata , atunci acesta va poate concedia.
2. OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă:
Art. 21
(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
.....
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
art.2 lit.c - salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;
3. Legea nr.202/2002
Art.10
.......
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;
.....
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Prin urmare, exista trei acte normative care prevad ca o salariata gravida nu poate fi concediata, decat motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
În urma unui control asupra sarcinii a trebuit sa rămân internata 3 zile, la externare mi s a dat concediu medical pe o perioada de 21 zile. Ducând concediul la angajator (după ce a fost vizat și de medicul de familie), angajatorul refuza sa îl bage la plata pe motiv ca nu are bani și ca nici nu ii va recupera în vreun fel. A mai adus în discuție și faptul ca pe următoarele 4 luni, pt ca data estimativa a nașterii este 24 octombrie, nu va mai plăti contribuțiile către stat pe motiv ca nu voi mai venii la munca. La jumătatea lunii august urmează sa intru în concediul prenatal. Cum ar trebui sa procedez? Ce drepturi am? Cum pot rezolva aceasta situație?
Indemnizatie copil
Cezara_85
Momentan sunt angajata din octombrie 2016 la o firma care se va închide la începutul lunii martie, urmând sa nasc în luna august. In cazul meu de unde voi ... (vezi toată discuția)