Buna ziua,
In cazul in care un job part time care se desfășoară de 3 ori pe săptămâna a câte 6 ore adica 18 h/ săptămânal programul fiind cuprins in intervalul 18:30- 24:30, angajatul poate primii spor de noapte având in vedere codul muncii? Din câte am citit se aplica acest spor in cazul in care programul este de 8 ore și depășește cu 3 ore ora 22 sau dacă reprezintă 30% din timpul lucrat.
Buna ziua,
Conform Codului Muncii ART. 125
(1) Munca prestată între orele 22,00 - 6,00 este considerată muncă de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezintă, după caz:
a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;
b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.
Avand in vedere ca munca de noapte in cazul dvs cf. Codului muncii este de la ora 22:00 la ora 24;30, inseamna pe saptamana un total de 7,5 h de noapte, pe luna un total de 7,5 h x 4 saptamani = 30 ore.
Norma cu totul ar fi de 18h x 4 saptamani = 72 h.
Daca facem o proportie simpla, inseamna ca desfasurati munca de noapte peste 30% din timpul lucrat.
Din punctul meu de vedere ar trebui sa beneficiati de un spor de noapte de 25% din salariu de baza.
Art. 126 C.mun.
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Asadar, legiuitorul a lasat la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea între reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, şi mentinerea programului normal de lucru dar cu adaugarea unui spor la salariu de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Ore de noapte
danyel4269
buna ziua,am o nedumerire,daca programul de lucru este 14.00-22.30 in care este inclusa pauza de masa ,angajatorul a-r trebui ca acea jumatate de ora ce ... (vezi toată discuția)