speedy_emilian a scris:
...dupa realizarea lucrarii maica-mea s-a dus la vecini cu copiile facturilor si le-a spus cati bani trebuie sa dea pentru ca este bun comun,nici pana acum,dupa un an si jumatate nu mi-au dat banii,ce pot sa fac sa-mi recuperez banii ca vad ca nu ma mai baga nici in seama cand merg acolo,nici buna ziua nu mai dau si ei trebuie sa-mi dea banii si se fac ca ploua
Aici, in aceasta fraza este toata problema dv. Trebuia sa procedati exact invers: mai intai sa mergeti la vecini ( la asociatie) sa sesizti, sa va sfatuiti, sa gasiti impreuna firma, sa stabiliti costurile, modud de repartizare a acestora, etc.
Daca se facea aceasta lucrare prin asociatie, se afisau costurile, in cateva luni se adunau banii de la toti proprietarii conform cotei indivize, nu mai imprumutati dv bani din banca si lucrarea se executa cu toata documentatia legala facuta prin asociatie (deviz, contract, facturi, chitante, etc).
Daca la acea data asociatia nu putea demara actiunea ca se intarzia pana la strangerea banilor, deabia atunci puteati sa va oferiti dv sa achitati urmand a recupera banii de la asociatie pe masura ce asociatia-i incadsa de la proprietari.
Asa cum ati procedat este aproape imposibil sa castigati banii prin instanta.