avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... gardul comun
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

gardul comun

Buna seara! Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare daca puteti. Ce acte trebuie intocmite pentru constructia unui gard intre vecini? Si daca acesta vrea sa schimbe gardul nu trebuie sa-ti ceara voie daca este gardul tau?
Cel mai recent răspuns: Florenta-Beatrice Dan , Avocat 07:15, 29 Noiembrie 2009
Pentru a construi un gard intre vecini trebuie sa aveti:
-certificat de urbanism;
-autorizatie de construire.
Trebuie sa incheiati un proces verbal de buna vecinatate intre Dvs. si vecinul respectiv pana sa incepeti construirea gardului, pentru a nu intra in litigiu cu vecinul.
Daca este un gard construit de vecinul Dvs. atunci trebuie sa-i cereti acordul pentru a construi gardul respectiv.
Art.584 C. civ.spune ca ,,Orice proprietar poate indatora pe vecinul sau la granituirea proprietati lipite de a sa ,cheltuielile granituirii se vor face pe jumatate."
Art.585 C.civ. spune ca ,,Tot proprietarulisi poate ingradi proprietatea..."
Daca vecinul nu participa la constructia gardului(trebuie intrebat),atunci nu poate ridica pretentii cu
Gardul (de nu exista titlu sau semn care sa probeze contrariul) si delimiteaza fondurile vecine , reprezinta proprietate comuna pe cote parti, fortata si perpetua.

Asa incat , in vederea preintampinarii vreunui diferend , e avantajos sa discutati cu celalalt copartas despre edificarea unui nou gard.

Ca regula , cheltuielile sunt suportate in mod proportional. Insa poate exista si alta intelegere , pe care v-as sfatui sa o mentionati intr-un act.

(spre exemplu , un coproprietar nu -l poate obliga pe celalalt sa suporte cheltuileli ocazionate de constructia unui gard foarte scump , si aceasta fiind o ratiune care impune consensul intre proprietarii fondurilor vecine , amintind , totodata ,de dreptul de proprietate care presupune asigurarea si respectarea unei bune vecintatati).

Succes.
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Dar as mai avea o intrebare. La hotarul dintre noi si vecin avem o bucatarie de vara care are un perete ce reprezinta hotar. Vecinul nostru, cel cu care nu ajungem la o intelegere cu hotarul, vrea sa faca gard chiar linga bucatarie . Deja a asezat o bara de beton ce ar reprezenta temelia gardului, lipita de temelia bucatariei. Ce este de facut in acest caz? Si in ce lege gasesc scris de actele ce trebuiesc pentru constructia gardului ca sa-i arat vecinului, pentru ca in momentul in care i-am spus ca nu se poate apuca oricum de gard a zis ca pe el nu-l intereseaza nimic. Mentionez ca noi avem acte pe teren si este intabulat, pe cand el nu are . Are terenul dat de primarie doar in rol fara titlu de proprietate.
Faceti o fotagrafie sau mai multe cu starea initiala de acum, si de la poarta si cu casele de la distanta, din diferite unghiuri pentru ca atrunci cand se va apuca de construit sa aveti dovezi cu privire la cum era inainte .Notificati-l prin executor, in sensul opririi oricarei constructii a gardului, in caz contrar il veti actiona in instanta pentru tulburare de posesie, plangerea prealabila efectuanduse in 60 de zile, nu mai mult deoarece va invoca prescriptia tardivitatii introducerii plangerii prealabile. Cand incepe sa construiasca neaparat sa va opuneti, chemand organele de politie sa ia act de ce se intampla si cereti proces verbal si formulati plangerea pe loc. Sa aveti si vreo 2 vecini prin preajma sau cineva care sa vada ce se intampla deoarece puteti avea surpriza sa fie scosi de sub urmarire penala.Nu dati voie sa va intre pe teren nici un metru. Este al d.-stra si nimeni nu are voie sa va tulbure posesia. Trebuie sa invatam sa respectam dreptul fiecaruia de proprietate si nu numai. In America te poate impusa daca ii incalci proprietatea. Lauti masurile pe care vi le-am enuntat pentru a va pazi in viitor de alte abuzuri.
Dupa aceea cereti autorizatie de construire si faceti gardul daca spuneti ca aveti acte.
Intabularea o puteti face.
Tineti-ma la curent cu cele intamplate.

Alte discuții în legătură

Autorizatie demolare/constructie casa Coman2010 Coman2010 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti/sfatuiti in urmatoarea problema, locuiesc la casa- curtea este orientata catre vecin. De la hotar pana la constructia lui ... (vezi toată discuția)
Vecinul nu imi da autorizatia de constructie tiberiupi@yahoo.com tiberiupi@yahoo.com Buna ziua. Am o casa prin Militari (Bucuresti/sector 6) care este insa veche si as dori sa o demolez si sa construiesc alta. Vecinul meu insa nu vrea sa imi ... (vezi toată discuția)
Daca esti mic si sarac ,legile nu te mai apara.... ymonik_k ymonik_k Trebuie sa inaintezi catre Parchet un caz rasunator, pt a avea parte de toata atentia legilor din Romania?...am inaintat catre Parchet acum un an o plangere de ... (vezi toată discuția)