avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Restituire bani de catre agentia turistica in cazul ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Restituire bani de catre agentia turistica in cazul anularii unei excursii opţionale

Bună ziua,
Vă adresez rugămintea să mă ajutaţi cu o lămurire. În luna ianuarie m-am inscris intr-o excursie care a avut loc in martie. La inscriere, am fost intrebati care sunt excursiile optionalele la care dorim să participăm. Nu erau decât 2-3, aşa că am spus că, în principiu, la toate, manifestându-mi, însă nedumerirea faţă de această întrebare la momentul inscrierii, pentru că de ani de zile de când merg de 4-5 ori pe an în programe turistice organizate TOTDEAUNA am discutat despre eventualele opţionale în ziua în care ajungeam la destinaţie, iar ghidul ne prezenta detaliat respectivele excursii. Mi s-a spus că este o intrebare strict informativă, ca să o informeze pe ghida.
Uitându-mă pe documentele primite de la agenţie, am observat că deşi discuţia era "de principiu", toate excursiile fuseseră incluse pe factură, in condiţiile în care nu existau detalii despre acestea. In general nu ratez nicio astfel de experienţă pe unde mă duc în vacanţă, însă aici am sesizat o problemă la una dintre aceste "opţionale", şi anume nu exista absolut niciun fel de detaliu despre ea, decât preţul şi denumirea - "Spectacol de noapte de sunet şi lumini". Am trimis imediat un mail la agenţie si am solicitat detaliile pe care le consideram necesare, mai ales că nici eu nici sotul meu meu mai avem varsta de discoteca sau sa pierdem nopţile pentru un spectacol despre care nu stiam NIMIC, nici macar in ce consta si la ce ora incepe sau cat dureaza şi mai ales in condiţiile in care programul turistic zilnic era foarte incarcat iar această opţională NU figura nicăieri in program (deci, nici macar ziua in care ar fi trebuit sa fie nu era trecuta). Deci, am cerut informaţii in scris si, pentru că nu am primit nimic, am cerut aceleasi informatii verbal, după 2-3 zile, când m-am dus să achit pachetul turistic integral. Singurele detalii (dacă pot fi numite asa) au fost că "dureaza o ora şi este frumos".
Cu o zi inainte de plecare am avut surpriza ca in programul definitiv trimis de agenţie să nu fie inclusă şi această "opţională" (pentru care am plătit 86 de euro, deci o sumă destul de mare). Am întrebat, evident, in scris ce se intamplă. Am fost sunată de funcţionara agenţiei care mi-a spus să stau liniştită, ca ghida stie ca am plătit acea opţională. I-am comunicat că grija mea nu era că n-ar ştii ghida ci faptul că nici măcar ziua în care va fi nu a fost comunicata. Cu circa 8 ore inainte de plecare am primit un mail de la agentie in care mi se comunica faptul ca TREBUIE SA-MI ASIGUR SINGURA TRANSPORTUL până la locul unde va fi spectacolul, deci un aspect ESENŢIAL care mi-a fost ascuns de agenţie. (În paranteză fie spus, la agenţie mi s-a comunicat că în timpul programului turistic – care era in Israel - NU am voie să mă depărtez de grup, că este armată peste tot şi trebuie MEREU să fiu impreuună cu grupul – deci, deşi mi s-a spus acest lucru, acum mi se spunea că trebuie să mă duc noaptea pe cont propriu, cu transport asigurat de mine?!?!). Am telefonat persoanei care mi-a trimis mail-ul şi i-am comunicat că este un element nou, evident INACCEPTABIL, care nu mi-a fost comunicat şi, deci, nu doresc să particip.
La destinaţie, când ne-am reunit toate cele 16 persoane din grup, am aflat că doar o altă familie achitase - în condiţii identice cu mine - acea "opţională", şi, evident, reacţia acelei familii a fost similară cu a mea. Ceilalţi 12 turişti din grup habar nu aveau de acest "spectacol de noapte". Oricum, ghida ne-a anunţat chiar de la inceputul excursiei că s-a anulat acea opţională.
Dat fiind faptul că agenţia de turism s-a folosit de banii mei de circa 3 luni de zile, practic prin înşelăciune, m-am gândit că imediat ce voi sosi acasă voi primi telefon să mi se restituie cei 86 de euro. Nici pomeneală de aşa ceva. Am transmis eu un mail la agenţie in care solicitam restituirea banilor şi mi-au trimis un formular pe care l-am completat si care trebuia trimis "la aprobare", spunându-mi-se că voi fi contactată de un reprezentant al agenţiei după aprobarea cererii. De 10 zile nu m-a contactat nimeni.
Sunt extrem de revoltată, mai ales că - trecând peste faptul că "opţionala" a fost anulată de agenţie, deci nu înţeleg ce anume trebuie să aprobe - banii care mi-au fost incasati in avans au fost incasaţi prin înşelătorie, necomunicându-mi-se informaţii esenţiale.
Va adresez, deci, rugămintea să-mi spuneti în cat timp agenţia trebuie să-mi restituie banii pentru că doresc să mă adresez Protecţiei Consumatorilor pentru înşelăciune şi să solicit inclusiv amendarea agenţiei pentru astfel de practici.
Vă mulţumesc foarte mult

Alte discuții în legătură

Recunoasterea atestatului de ghid national in strainatate Ariel_tm Ariel_tm Buna ziua, In urma cu citiva ani am absolvit un curs de ghid de turism cu specializarea \"ghid national\". Conform H.G. nr. 305/2001 privind atestarea şi ... (vezi toată discuția)
Indrumare pentru o sesizare Laura2285 Laura2285 Buna ziua, In luna octombrie am platit integral o excursie 2 persoane la Praga in valoare de 1355 lei, unei agentii din bucuresti. Am primit documentele ... (vezi toată discuția)
Sejur ratat de revelion 2023 mihaic99 mihaic99 Buna ziua, In urma unui sejur ratat de Revelion 2023 cu o mare companie de turism, avem toate motivele sa ne cerem banii inapoi si daune morale in cuantum de ... (vezi toată discuția)