avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Notificare prealabila achizitie directa
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Notificare prealabila achizitie directa

Buna ziua.Acum cateva zile am transmis o oferta pentru un utilaj, in urma unui anunt de publicitate postat de catre autoritatea contractanta in SEAP. In cadrul anuntului se solicita transmiterea unei oferte prin email, care sa contina caracteristicile tehnice ale utilajului, scrisoare de inaintare, formular de oferta, grafic de livare, precum si postarea produsului in SEAP cu denumirea alocata de autoritate. Am trimis formularele prin email, am postat produsul in SEAP, toate bune si frumoase, pana cand am observat ca autoritatea contractanta a decis sa initieze o cumparare directa pentru un utilaj care nu se incadra la caracteristicile tehnice solicitate, dar mai mult decat atat, la un pret mai mare decat cel ofertat e societatea noastra. Le-am facut o solicitare de clarificari, sa intelegem unde s-a gresit, solicitarea am trimis-o tot prin email. Am sunat la ei si mi-au ras in nas, spunandu-mi: "Demonstrati ca ati trimis oferta! Am primit solicitarea de clarificari, Va vom raspunde astazi." Bineinteles oferta a fost transmisa cu solicitarea unei confirmari de primire, dar este clar ca intentionat nu au confirmat primirea emailului. Ciudat este ca am folosit aceeasi adresa de email pentru ambele mailuri, deci adresa nu este eronata, pt ca au primit al doilea email. Va rog sa ma indrumati putin.Ce se poate face in aceasta situatie?
Pentru ca s-a muncit destul la oferta depusa si nu mi se pare normal sa fim tratati in acest fel.
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2018
marianuta2017, utilizator
Cel mai recent răspuns: marianuta2017 , utilizator 18:54, 30 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termenul folosit de dumneavoastra de "Notificare prealabila" este uzitat atunci cand "orice persoana care se considera vatamata inr-un drept al sau ori intr-un interes legitim printr-un act al unei autoritati contractante sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri poate solicita anularea actului, obligarea autoritatii contractante la emiterea unui act sau la adoptarea de masuri de remediere, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim, pe cale administrativ-jurisdictionala sau judiciara, potrivit prevederilor prezentei legi" art. 2 din Legea 101/2016, privin remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractleor de achizitie publica, a contrcatelor sectoriale si a contractelor de concesiune d elucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor

Acesta a fost preludiul ...

Sa continuam deci.
La art. 3, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 101/2016 (anterior mentionata) scrie :
"act al autoritatii contractante - orice act administrativ emis in legatura cu o procedura privind atribuirea unui contract, ..." (sublinierea mea)

Si aici, in urma dezvaluirii ca
- "autoritatea contractanta are dreptul de a achizitiona direct produse sau servicii in cazul in care valoarea estimata a achizitiei, fara TVA, este mai mica decat 132.519.00 lei, respectiv lucrari, in cazul in care valoarea estimata a achizitiei, fara TVA, este mai mica decat 441.730.00 lei" - Art. 7, alin. (5), Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice (vedeti si Normele de aplicare din data 02.06.2016, art. 43 - 46 (interesant de citit este alin. (5) al acestui articol, pentru dumneavoastra ; iar pentru o edificare mai ampla privind etapele procesului de achizitie publica pe care le deruleaza o autoritate contractanta, cititi si art. 8 - 15 din aceleasi Norme) iar achizitia directa (cumpararea directa) NU este procedura conform Art. 68, alin. (1) din Legea 98/2016 care prevede : "Procedurile de atribuire reglementate de prezenta lege, aplicabile pentru atribuirea contractelor de achizitie publica/acordurilor-cadru sau organizarea concursurilor de solutii cu o valoare estimata egala sau mai mare decat valorile prevazute la art. 7 alin. (5), sunt urmatoarele :
a) licitatia deschisa ;
b) licitatia restransa ;
c) negocierea competitiva ;
d) dialogul competitiv ;
e) parteneriatul pentru inovare ;
f) negocierea fara publicarea prealabila ;
g) concursul de solutii ;
h) procedura de atribuire aplicabila in aczul serviciilor sociale si a altor servicii specifice ;
i) procedura simplificata.
(2) Procedura de atribuire aplicata in cazul serviciilor sociale si a altor servicii specifice mentionata la alin. (1) lit. h) este :
a) una din procedurile prevazute la alin. (1), lit. a) - g) in cazul in care valoarea estimata este egala sau mai mare decat pragul prevazut la art. 7, alin. (1) lit. c) ;
b) procedura proprie, in cazul in care valoarea estimata este mai mica decat pragul prevazut la art. 7 alin. (1) lit. c).
- este posibil ca un consultant (oricare ar fi acesta si oricare ar fi statutul sau, juridic sau non-juridic) sa considere de la sine inteles ca la acest moment ati priceput situatia si domnia sa nu mai are altceva a adauga.
Notificare prelabila >>> procedura >>> achizitie directa >>> NON procedura >>> caz inchis.

Eu sunt inginer (nu ca ar fi ceva in neregula cu consultantii, dimpotriva !) si va spun si de ce a ras autoritatea contractanta : tocmai din cele expuse, inclusiv cu trimiterile facute.

Finalul apoteotic
Ati lucrat nu degeaba ci pentrua capata experienta si nu trebuie generalizata aceasta situatie singulara (cred eu) si da mai puteti face ceva in afara sa va resemnati.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2018
Ovidiu Slimac, Expert achizitii publice
Va multumesc mult pentru raspunsul detaliat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nota justificativa achizitie directa online(seap) ionelaeugenia ionelaeugenia Buna ziua. Lucrez consilier in cadrul Compartimentului specializat de achizitii la o autoritate contractanta. Ma intereseaza daca la achizitia directa online ... (vezi toată discuția)
Plafon achizitii publice LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA O societate comerciala, cu capital integral de stat ( actionar unic Consiliul Local ) doreste achizitia unor utilaje. Daca este obligatorie initierea unei ... (vezi toată discuția)
Lamurire privitor prevederile art. 19/legea 98 nelu1968 nelu1968 As dori un raspuns referitor la interpretarea prevederilor art. 19 din legea 98. mai pe scurt ... pe parcursul anului 2016 am achizitionat direct din SEAP o ... (vezi toată discuția)