avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tăgada paternității. Ce șanse am, ca mamă, dacă ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tăgada paternității. Ce șanse am, ca mamă, dacă minorul a venit pe lume în urma procedeului de fertilizare in vitro?

Copilul meu a venit pe lume prin fertiluzare in vitro cu donator necunoscut pe perioada casatoriei. Am divortat si doresc sa intentez proces de tagaduire a paternitatii. Copilul s.a nascut pe 30 martie 2010. Ce sanse de reusita am? Fostul sot e complet steril, are azoospermie. Care sunt costurile si durata unui asemenea demers?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CaraD , utilizator 08:03, 23 Martie 2018
Nu stiu daca am inteles bine situatia dar e posibil sa existe un contract.
Problema este posibil sa nu se incadreze pe standardele normale ale unui proces cum il ganditi.

Pana la costuri sunt mai multe aspecte juridice de analizat.
Buna seara,
Pai formulati in instanta o actiune.
Incercati si vedeti.
E greu de spus ne existand, din cate stiu, precedent.
E bine sa stie ce reguli de drept guvernează raporturile juridice deduse judecății pentru ca altfel isi poate rupe gâtul în justiție.
Ca sa deschizi un proces trebuie să gândești anterior cum sa il controlezi, cum sa stapanesti dreptul aplicabil, indiferent de problemele văzute și nevazute, dar care pot surveni, știind cum sa le anticipezi si sa le rezolvi.
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Unde ati facut operatiunea, la noi in tara ? v-ati dat consimtamantul? Ati facut-o oficial, aveti acte ?
Desi nu vi se aplica noul cod civil, tatal are mari sanse sa ramana tata.
Ultima modificare: Vineri, 23 Martie 2018
gi-jane2, moderator
Copilul s-a nascut sub imperiul fostului Cod al Familiei unde actiunea in tagada paternitatii se prescria in 3 ani de la nastere. Dispozitie cu caracter imperativ, nu cred ca s-ar fi putut deroga prin contract.
Oricum contractele de genul acesta sunt facute de clinica medicala si se ocupa mai degraba de protejarea acesteia impotriva eventualelor cereri de despagubire impotriva ei de catre viitorii parinti, nu de potentiale neintelegeri intre parinti privind relatiile lor cu copilul dupa nasterea acestuia.
Evident nu va opreste nimic sa incercati o actiune in justitie, va fi probabil un pic delicat dat fiind ca nu va ajuta nici o prevedere legala pe care v-ati putea intemeia cererea nici in noul Cod Civil nici in vechiul Cod al Familiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tagada paternitate titular. Imparatul Imparatul Titular al actiunii de tagada paternitate este sotul mamei. Dar e singurul care poate introoduce actiunea? Nu poate sa fie introdusa si de catre mama, in ... (vezi toată discuția)
Schimbare paternitate ContSters77134 ContSters77134 Buna ziua, Am nevoie de un sfat. Am un copil nascut in noiembrie 2008, tatal biologic fiind din afara casatoriei, la nastere copilul a primit totusi numele ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil SuzyCat SuzyCat Am o mare problema.Cum se poate ca o femeie sa faca copil in timpul casatoriei cu un alt barbat si acesta sa trebuiasca trecut pe numele actualului sot.Eu sunt ... (vezi toată discuția)