avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... copil cetatean britanic
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

copil cetatean britanic

Buna ziua ,cine ma poate ajuta cu un sfat ,m-am stabilit in Uk din 2008 am o fetita de 2 ani care poseda pasaport britanic ,problema este ca nu sunt casatorit cu mama fetitei si noi avem pasapoarte romanesti ,peste 1 luna mama impreuna cu ,copilul ar vrea sa calatoreasca in italia ce fel de procura am nevoie odata ce fata are pasaport britanic si mama romanesc .( reamintesc ca parintii au nume diferete deoarece nu suntem casatoriti)
Cel mai recent răspuns: CaraD , utilizator 22:33, 15 Aprilie 2018
Mai incerc o singura data, incercati va rog sa nu mai interpretati prin prisma legislatiei Romane deoarece nu se aplica aici.
Statul care emite documentul de calatorie este singurul in masura sa dicteze cum poate fi folosit acesta de catre beneficiarul lui.
Persoana care calatoreste cu un pasaport Britanic se supune doar regulamentelor UK (si conventiilor internationale la care aceasta este parte) privind eventuale restrictii la calatorie.
Minorul posesor al unui pasaport britanic poate intra si iesi din UK cum doreste, insotit de cine doreste (unchi, bunici, nasi, parintii unui alt copil prieteni de familie, etc toti cu nume diferite de al copilului). Este perfect legal ca parintii `aceluiasi copil sa poarte nume diferite si nu le restrictioneaza nici acestora in nici un mod dreptul de a calatori cu copilul lor, impreuna sau separat.
UK nu aplica restrictiile Romanesti la iesirea din teritoriu a minorilor posedand pasaport britanic.
Rog intrebati la Home Office pentru mai multa siguranta (se poate online)
Probleme este posibil sa aveti doar la IESIREA din Romania, avand in vedere ca minorul are clar si cetatenia Romana prin descendenta, si chiar daca detine pasaport emis de alt stat, pe teritoriul Romaniei se va aplica legea Romana. De asemenea, daca doriti sa calatoriti in Republica Moldova, dvs si mama o puteti face liber, insa minorul va avea nevoie de viza....
Pentru o mai mare siguranta dati o declaratie pe propria raspundere in fata unui notar public local pe care sa o traduceti in limba italiana si sa o apostilati. Ceea ce ma intriga din raspunsurile distinsilor avocati este lipsa de informare completa a dvs. Ma refer la obligativitatea parintilor de a face actele romanesti (certificat de nastere si pasaport) ale fetitei intrucat ESTE cetatean roman de la nastere
Ultima modificare: Vineri, 23 Martie 2018
ContSters466354, utilizator
@danny1677
As dori si eu adresa unui notar in UK, oricare, presupun ca vorbiti din experienta si chiar ati fost si ati autentificat acte la notari UK;
Copilul nascut in alta tara cu un parinte Roman va fi inregistrat ca nascut in acea tara si i se va elibera un certificat de nastere. Pe care parintii il vor transcrie ulterior in registrele din Romania. Nu am vazut nicaieri obligativitatea sa se emita DOAR certificat Romanesc indiferent de locul nasterii copilului, dar astept cu interes sa-mi indicati textul de lege;
De asemenea m-ar interesa daca puteti sa-mi spuneti unde se regaseste prevederea conform careia copilul nascut din parinti Romani are OBLIGATIVITATEA sa detina pasaport Romanesc
Ultima modificare: Vineri, 23 Martie 2018
CaraD, utilizator
Stimata doamna avocat
1.un notar public are dreptul legal de a autentifica declarații, procuri, de a înscrie aceste acte in registrul național al țării de care este autorizat (statutul notarului public - drepturi, obligații și atribuții)
2. Enunțul anterior nu precizează DOAR (cum ați enuntat dvs) actele românești ci conform legii 119/1996 republicată 2012 obligativitatea întocmirii actelor de stare civilă românești din partea părinților pe baza actelor străine daca evenimentul a avut loc în străinătate.
3. Pașaportul românesc este obligatoriu daca un minor (sub 14 ani) cetatean roman (și doar cu cetățenie română) dorește să călătorească în afara țării, fiind singurul document de identitate valabil.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu incep sa cred ca nu prea mai vorbim despre aceasi stare de fapt, Sau de drept. Ma bucur oricand sa aud despre statutul notarului public din Romania, dar am mari indoieli ca se aplica pe teritoriul Marii Britanii. Mai ales ca acolo nu exista notari publici. Nu in sensul de persoana investita cu o anume autoritate de catre acel stat.

Nu va contrazic in ce priveste obligativitatea parintilor de a intocmi acte civile romanesti copilului nascut in strainatate. Avand in vedere varsta copilului aceste acte civile constau acum in certificatul de nastere Romanesc, emis prin transcrierea celui strain. Nu exista un termen de decadere din dreptul de a face transcrierea, deci eu cred ca parintii sunt in ordine deocamdata. La prima vizita in Romania, ar trebui facut si acest lucru. Dar, nu asta a fost intrebarea utilizatorului...

Pasaportul Romanesc obligatoriu pentru copilul sub 14 iarasi de acord cand copilul are doar cetatenie Romana. Dar, din nou nu este cazul acestui copil. Conform legilor aplicabile in tara in care s-a nascut (legi pe care Romania le respecta in baza obligatiilor bilaterale din varii tratate internationale) copilul a primit si un tip de cetatenie britanica, deci are dreptul legal sa calatoreasca cu pasaport britanic. Nu stiu ca statul Roman sa fi interzis cetatenilor sai sa dobandeasca in orice mod o a doua cetatenie. Doar autoritatile emitente (Marea Britanie) au dreptul sa retraga acest pasaport, intre timp celelalte state, in baza acelorasi acorduri internationale, au obligatia sa respecte dreptul liber de calatorie al posesorului pasaportului.

Aplicand cetatenia Romana a minorului, acesta are doar iesirea din teritoriul Romaniei conditionata de aprobari ale parintilor. Atat. Regula care urmeaza sa se aplice indiferent de pasaportul cu care calatoreste copilul atunci cand paraseste teritoriul acestei tari. Iarasi nerelevant in cazul de fata, parintii intentioneaza sa calatoreasca UK - Italia - UK.

Alte discuții în legătură

Familie de cetatenii diferite, copilul nascut in marea britanie este ce fel de cetatean.... ? Danube Danube Va rog sa-mi sa-mi clarificati si mie urmatoarea situatie: Mama, cetatean roman. Tatal copilului: cetatean englez. Casatoriti legal in Marea ... (vezi toată discuția)
Plecarea din romania inapoi in italia cu un copil in varsta de 1 an si 10 luni:proceduri...detalii ??? mihaela0620 mihaela0620 Buna ziua si felicitari pt.acest site.Sa trec la subiect.Acum sunt in Italia cu viitorul sot si cu fetita in varsta de 1 an si 10 luni si trebuie sa venim in ... (vezi toată discuția)
Mama romanca ,tatal englez ,copil englez marilena87 marilena87 Buna ziua, as vrea sa ma lamuriti si pe mine cu un lucru va rog frumos,sunt intr-o relatie de 7 ani cu un cetatean englez,eu romanca si locuim in anglia, nu ... (vezi toată discuția)