Avem un contract de leasing pentru care s-au emis drept garantie BO cu scadenta pe data de 16 ale lunii.
In august, data de 16 a fost duminica si luni ar fi trebuit sa ni se retraga banii din cont.
BO a fost decontat de catre firma de leasing pe data de 31.08.09 si refuzat partial.
In urma acestui refuz am fost inscrisi in CIP.
Vi se pare normal sa fim inscrisi in CIP daca noi aveam bani in banca la scadenta si in ziua imediata lucratoare?
Ce pot face ca sa fim scosi si sa cer daune firmei de leasing?
Puteti sa imi trimiteti un model de cerere?
De ce ar trebui sa va plateasca firma de leasing daune? Ati achitat BO scadent pe 16 cu OP? Dvs nu ati platit rata si vreti daune de la creditor?
Nu puteti face nimic ca sa iesiti din CIP. BO este o promisiune de plata. Cu alte cuvinte, ati promis creditorului ca la 16 ale lunii veti avea banii in cont. Dupa data de 16 banii trebuiau sa ramana in cont pentru a putea fi efectuata plata.
Culpa este exclusiv a dvs.
Pe data de 17 aveam bani in cont (16 era duminica) si pe data de 18 am facut plata prin OP.
Eu inteleg ca daca BO are o data scadenta acesta trebuie sa fie decontat la data respectiva nu dupa aproape 2 saptamani.
Si cu o luna inaonte firma de leasing ne-a bagat BO in banca sdesi platisem rata inainte de scadenta. Deci in momentul de fata avem 2 rate in avans platite.
Domnule Julea Stefan cred ca va pripiti! Legea 58/1934(A)
CAP. VI
Despre plata
ART. 41 Posesorul unei cambii plătibilă la o zi fixa sau la un anume termen dela data emisiunii sau dela vedere trebue sa o prezinte la plata, fie în ziua în care ea este plătibilă, fie în una din cele doua zile lucrătoare ce urmează.
NORMÃ-CADRU nr. 6 din 8 martie 1994 (*actualizată*)
EMITENT: BANCA NAŢIONALÃ A ROMÂNIEI
Cap. III
DESPRE ACCEPTARE
----------
În temeiul art. 24 din Legea nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin:
"Posesorul cambiei sau chiar un simplu deţinător poate prezenta trasului, până la scadenţă, cambia spre acceptare, la domiciliul acestuia."
Pct. 148. - Acceptarea este actul prin care trasul, către care s-a adresat trăgătorul pentru plată prin emiterea titlului, se obligă să plătească, la scadenţă, suma arătată în cambie, posesorului legitim al titlului.
Pct. 149. - Prezentarea cambiei la acceptare este facultativă, dacă nu există o indicaţie expresă în sens contrar în text. Prezentarea la acceptare va putea fi făcută oricând, dacă trăgătorul nu a fixat un termen pentru prezentare, dar nu mai târziu de data scadenţei. Prezentarea la acceptare va putea fi făcută atât de posesorul cambiei, cât şi de un simplu deţinător al ei. De aceea, prin neprezentarea cambiei la acceptare nu rezultă nici un fel de răspundere pentru posesor. Prezentarea cambiei la acceptare va putea fi făcută şi în ziua scadenţei.
Prin urmare nu debitorul e de vina in situatia de mai sus!!
@Andreea.B
Va recomand sa apelati la un jurist sau un avocat specializat pe Drept Comercial.
Situatia dvs. este mult mai "lunga" pentru a fi rezolvata printr-o simpla cerere!
Succes! :)
Bilet la ordin
_catalin_
AM O INTREBARE : FAPTUL CA M AM PREZENTAT LA BANCA CU UN BO PESTE DATA SCADENTEI ( APROX 5 LUNI) AR PUTEA CONSTITUI UN MOTIV DE CONTESTATIE LA EXECUTARE DIN ... (vezi toată discuția)