avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi

De la ora 11:00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Detașări transfrontaliere - abordarea aspectelor practice ale detașărilor în UE și în state terțe

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dacă meseria de operator lianti se încadrează în ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dacă meseria de operator lianti se încadrează în grupa a 2 a

În cartea de muncă am 15 ani de grupa a 2 a am lucrat ca operator pe stația de betoane. Acum cind pregatesc dosaru de pensie imi spune ca nu am grupa.de ce?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:46, 22 Martie 2018
In carnetul de munca aveti mentionate urmatoarele ::

"Evidentierea perioadelor ce se incadreaza in grupele I si II pentru pensie se face cu precizarea locului de munca, a grupei de munca si a punctului din tabelul anexa la ordinul ministrului muncii si ministrului sanatatii, la care figureaza acest loc si cu precizarea timpului cit cel in cauza se afla in aceasta situatie, in raport cu programul de lucru. Cind se produc schimbari ale locului de munca, in cadrul aceleiasi grupe sau de la o grupa de munca la alta, se fac inscrieri corespunzatoare situatiei nou create.
Atunci cind activitatea titularului carnetului de munca nu se mai incadreaza in grupele I si II de munca, se va inregistra "incetat incadrarea in grupa....", mentionindu-se la celelalte coloane datele necesare.
Dupa efectuarea acestei inregistrari, pe rindul imediat urmator din carnetul de munca se precizeaza timpul cit s-a lucrat in grupa I si II de munca in vederea pensionarii, in raport cu programul zilnic, saptaminal sau lunar de lucru, folosindu-se intreg spatiul, astfel : "In perioada de la......... pina la.....a lucrat in grupa (I sau II de munca) pozitia nr.........din anexa la Ordinul nr.... din.......al ministrului muncii si ministrului sanatatii, in total..... ani..... luni......zile (repetindu-se si in litere). "
Cum ati dedus ca aveti grupa de munca daca nu scrie in carnetul de munca ?
Pentru a beneficia de grupa de munca firma trebuia sa intocmeasca niste documentatii (cu respectarea legislatiei in vigoare, in functie de perioada de timp lucrata), sa primeasca avizul de la ITM/ Inspectia muncii pentru locurile de munca incadrate in grupa de munca si sa nominalizeze prin document scris, intern, lucratorii, pe locuri de munca incadrate in grupa de munca.
Daca lucratorul ati fost nominalizat, in carnetul de munca trebuie sa se regaseasca mentiuni (pana in 2011).
@ Florentina.S

Daca nu aveti mentionat in carnetul de munca activitatea desfasurata in grupa de munca, atunci solicitati fostului angajator eliberarea unei adeverinte, conform anexei nr.14 la Normele de aplicare a Legii 263/2010, care sa ateste ca ati desfasurat activitatea in grupa a II-a de munca.

Adeverința trebuie sa fie eliberata în baza documentelor, verificabile, aflate în arhiva societății.

Solicitati ca odata cu eliberarea adeverintei sa va elibereze si copii de pe documentele care au stat la baza intocmirii acesteia (proces-verbal, decizie, tabel, hotãrârea consiliului de administraţie şi a sindicatului privind nominalizarea persoanelor încadrate în grupe superioare de muncã, pontajele lunare, registrul de evidenţã a intrãrilor în subteran etc.).
Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Realculare gradul 1 munca ,nelamurire intre casa de pensi si societatea angajatoare cristianognean cristianognean Buna ziua. Problema mea este urmatoarea: Tatal meu a lucrat ca manevrant CFR in perioada 03.071978 pina la data de 15.03.1989 cind sa pensionat,in perioada ... (vezi toată discuția)
Eliberare adeverinta pentru grupa de munca hodor dana hodor dana Tatal meu a lucrat in perioada 1952-1980 la CFR in functia de lacatus. Am solicitat adeverinta pentru grupa de munca pentru aceasta perioada si i s-a eliberat ... (vezi toată discuția)
Ord.50/1990 ,pct.3 anexa 2, pct. 160; 100% Păduraru David Păduraru David Bună tatăl meu a depus un dosar pentru pensionare și i sa spus că un document nu este valabil lucrând ca electrician in grupa a 2 a ORD.50/1990 ,pct.3 ... (vezi toată discuția)