Odata cu intrarea in vigoare a codului m-ci a fost abrogata legea care reglementa conv. civile. Contractele de m-ca cu timp pertial se incheie ptr. un program de 2, 4, sau 6 ore
/ zi. Dupa cum vedeti se incepe cu 2 ore /zi, sub 2 ore se accepta "conv. de prestari servicii conform codului civil". Acesta se incheie ptr. lucrari de mica durata (sub 2 ore si sub 10 ore /saptamana) .Acest contract se incheie intre cele 2 parti fara a fi inregistrat in alta parte.
Pentru acest contract se convine un venit brut din care se retine 6,5% fond sanatate (daca are un alt servici- este salariat-, este somer, agricultor, PFA nu se plateste acest fond) dupa care se retine 10 % daca este PFA sau 16 % daca este pers. fizica (bineinteles acesti bani retinuti se varsa la buget). La sf. luni se depune la ANAF declaratia 100 in care se trec cele 2 retineri ( sanatatea si impoz. pe conv .civile_poz.21-)
Referitor la contractele incheiate pe codul civil, acestea au ca obiect prestarea unui serviciu, lucrare,produs, ce se va executa intr-o anume perioada de timp , de ex.1 feb-3martie , pentru care se va plati o suma de X lei.deci nu se va mentiona strict ca va lucra 2 ore pe zi, intrucat in aceasta situatie se va transforma in contract individual de munca, si de aici toate obligatiile catre stat.
In cadrul acestui tip de contract, nu timpul de munca face obiectul, ci produsul, lucrarea ce se va executa. Cel putin eu asa am retinut din diversele comentarii pe aceasta tema.
Ptr. ce lucrari considerati ca trebuie incheiat un asemenea contract ? Am auzit ca sunt patroni care incadreaza vanzatori prin acest contract. Este corect ? eu consider ca in acest caz (inclusiv in exemplul anterior -1 febr 3 martie) trebuia c. m-ca inclusiv pe termen determinat. Si eu sunt de acord cu largirea dialogului pe aceasta tema
Exemplu: solicit unei persoane sa picteze un tablou, unui arhitect sa faca un proiect, se refera la anumite produse si servicii care pt societate sunt ocazionale, intamplatoare, am intalnit un comenariu foarte interesant in Revista Tribuna Economica pe 2006, si important este lucrarea nu cate ore va lucra pe zi, in schimb vanzatorul intra sub incidenta contactului individual de munca.