Buna ziua, va rog, daca stie cineva, care sunt categoriile de persoane/profesii ce pot fi angajate prin contract civil? Pot fi "angajati" si muncitorii necalificati sau persoane ce nu au acrediatre sau drept de libera profesie? Am urmarit discutiile anterioare pe acest subiect si am cautat in legislatie dar nu am gasit nimic care sa-l satisfaca pe sefu'. Exista si prevederi similare celor specifice contractelor de munca cu timp partial/durata determinata? De cate ori pot fi incheiate consecutiv/ pe ce durata? Va multumesc.
Da, absolut toate categoriile de persoane. De ex, daca o societate apeleaza la un lacatus care executa lucrari in timpul sau liber, justifica plata prin contract civil (conventie), incheiata in 3 exemplare. in care se mentioneaza prestarea de serviciu, durata ( care trebuie sa fie sub 2 ore pe zi sau sub 10 ore pe saptamana - in situatia in care prestarea nu e punctuala) si pretul contractului in suma bruta. Impozitul momentan este de 10% si se retine la sursa.
2 exemplare din conventie primeste prestatorul care are boligatia sa depuna la adm.fin. declaratie speciala de venit. Sursa - Cod civil si cod fiscal
In cazul in care prestarea nu este punctuala pe ce durata poate fi incheiat si cate contracte consecutive se pot face pt o persoana? Cautam o metoda de inlocuire a CIM cu TP/DD pentru cativa muncitor care au deja un ald CIM la o firma iar la noi fac munca ocazionala (ex. sapa un sant la 3 luni..)