Datele problemei: 1.firma mea incheie un contract de prestari servicii promotionale cu un client, prin care noi ne angajam sa-i gasim fete care sa ii promoveze produsele sau un produs in toate magazinele METRO.2.actiunea are o durata de 15 ore/persoana.3.Cu fetele cu care lucram incheiem o conventie civila pentru cele 15 ore, retinem cei 10% si le trimitem 2 exemplare din conventie. 4. Cu fetele respective nu mai lucram fie deloc, fie peste vreo 6 luni. Art. 52 din codul fiscal 2005 informeaza ca aceste conventii incheiate in baza codului civil exista si sunt impozitate prin retinere la sursa. La Finante in orasul meu, Serviciul Cod Fiscal imi spune ca e corect si legal si ca il pot utiliza. Directia Muncii in schimb nici nu vrea sa auda de asa ceva si spun ca aceste conventii sunt ilegale si ca noi de fapt lucram la "negru" si suntem pasibili de o amenda uriasa. INTREBARE: avand in vedere ca noi avem colaborari cu studentele pentru perioade mai mici de 2 ore/zi (pentru o luna) este legal sa lucram cu conventie civile? Daca nu atunci cum este legal?
Nu aveti nevoie de avizul directiei Muncii si ITM-ului, pentru conventiile civile pe care le faceti.
Aceste conventii civile sunt discutabile in ce priveste legalitatea lor, intrucat nu au un regim juridic propriu. Dar cum ceea ce nu este prohibit, este permis, nimic nu impieteaza asupra incheierii acestor contracte, in conditiile in care nu sunt intrunite conditiile unui CIM. In acest sens, este si doctrina de dreptul muncii (Stefanescu ?!, Tratat de dr. muncii).
Personal, cred ca acesti prestatori de servicii trebuie sa fie liber profesionisti/persoana autorizata sa desfasoare astfel de activitati, si sa-si declare veniturile la adm. fiscala.
Conventia civila
suciu_diana
Buna ziua,
stiu ca notiunea de conventie civila s-a abrogat din codul Muncii in 2006. Din cate am inteles totusi se poate lucra, in continuare (legal) in ... (vezi toată discuția)