Referitor la o societate a carei insolventa a fost dispunsa conform Legii 85/2006 si dupa reorganizare s-a dispus repunerea in circuit, procedura fiind conform Legii 85/2006 nu s-a permis ajustarea TVA pentru pierderea din creante ca urmare a reorganizarii conform procedurii insolventei adoptata prin Legea 85/2006, ajustarea TVA se putea face incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila.
Avand in vedere faptul ca a fost repusa in circuit si pentru creanta noastra care a fost inlaturata total in urma reorganizarii nu s-a putut face ajustarea TVA, in momentul acesta, cu hotararea de repunere in circuitul comercial soldul se trece pe cheltuiala?
Potrivit art. Art. 102. alin. (1) din Legea 85/2006: " Când sentinta care confirma un plan intra în vigoare, activitatea debitorului este reorganizata în mod corespunzator; creantele si drepturile creditorilor si ale celorlalte parti interesate sunt modificate astfel cum este prevazut în plan."
Potrivit art 287 lit. d Cod fiscal in vigoare la aceasta data: "Baza de impozitare se reduce în următoarele situații (...) d) in cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii în aplicare a unui plan de reorganizare admis și confirmat printr-o sentință judecătorească, prin care creanța creditorului este modificată sau eliminată. Ajustarea este permisă începând cu data pronunțării hotărârii judecătorești de confirmare a planului de reorganizare, iar, în cazul falimentului beneficiarului, începând cu data pronunțării hotărârii judecătorești de închidere a procedurii prevăzute de legislația insolvenței, hotărâre rămasă definitivă/definitivă și irevocabilă, după caz. Ajustarea se efectuează în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a pronunțat hotărârea judecătorească de confirmare a planului de reorganizare, respectiv hotărârea judecătorească de închidere a procedurii prevăzute de legislația insolvenței, sub sancțiunea decăderii"
Concluzie: ajustarea bazei de impozitare se face distinct, in cazul reorganizarii, de la data confirmarii planului, in baza sentintei de confirmare, in cazul falimentului, in baza sentintei de inchidere procedura si radiere debitor.
Solutia dvs este in sentinta de confirmare a planului, asa cum zice la Codul Fiscal. Trebuie sa aveti in vedere termenul de decadere, prevazut in cod si versiunea de cod valabila la momentul deschiderii procedurii de reorganizarii, intrucat asa cum rezulta, era in vigoare Legea 85/2006, care a fost abrogata in 03.07.2014. Succes!
Potrivit ART. 138 din Codul fiscal in vigoare la data intrarii societatii in procedura insolventei (anul 2012) Baza de impozitare se reduce în următoarele situaţii: d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă;
Putem sa ajustam TVA-ul in baza codului fiscal in vigoare la momentul confirmarii planului de reorganizare sau se merge pe codul in vigoare la data intrarii societatii in procedura insolventei?