Buna seara tuturor!
As dori sa va adresez cateva intrebari:
1. O persoana fizica autorizata salariata a unei societati comerciale plateste darile catre stat de 2 ori? Mai exact contributia catre CAS este retinuta atat de angajator cat si pentru PFA?
2. In cazul in care PFA nu a platit catre CAS, se poate impune sa se plateasca retroactiv?
3. O persoana fizica poate infiinta doua PFA-uri care sa desfasoare activitati in paralel?
Am rugamintea ca parerile dvs sa fie insotite de temeiul legal.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
1-Avand in vedere ca sunt percepute drepturi financiare cu titlu de retributie,din ambele activitati, respectiv salariata in cadrul unei societati comerciale si din activitate independenta,este legal a se depune obligatii fiscale in cota egala cu sursele de venituri.
2-Da, se poate impune plata retroactiva obligatii fiscale,cu aplicare penalitati
3-Prin activitati in paralel,intelegeti acelasi obiect de activitate?
Pentru lamurirea obligatiilor aferente PFA,parcurgeti dispozitiile Codului de procedura fiscala.
Cu scuzele de rigoare care este justificarea pentru care 1 PFA infiinteaza
"nespe" unitati identice ca si activitate,numai ca sa achite statului obligatii fiscale,indiferent de beneficiile reale?
1. Poti fi PFA dar sa fii angajat ca salariat cu carte de munca. In acest caz societatea angajatoare plateste contribuţiile CAS in totalitate,ca pentru un salariat obisnuit, iar PFA-ul nu plateste CAS pentru sumele primite. Daca in schimb este incheiat un contract de prestari servicii cu PFA, PFA-ul factureaza contravaloarea serviciilor, societatea nu are treaba cu CAS-ul celui din PFA, iar PFA isi plateste singura CAS, la o valoare stabilita in baza contractului incheiat de PFA cu casa de pensii.