avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... returnare bani amenda
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

returnare bani amenda

Buna ziua
In urma unui control am fost amendat cu 8000 lei pentru neemitere bon de casa de marcat; am achitat amenda si am contestat procesul verbal.
Am obtinut sentinta irevocabila de anulare a p.v., dar nu am fost suficient de istet sa cer si returnarea sumei in acelasi proces ( ca sa nu mai spun ca habar nu aveam ca plangerea suspenda executarea...dar ....).
Intrebare : - cererea de returnarea banilor se poate face conform c.pr.fiscala art.117-restituiri de sume -alin.1 lit d cele plătite ca urmare a aplicării eronate a prevederilor legale...
si sa cer penalitati conf.:
art.124 (1) Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget contribuabilii au dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului prevăzut la art. 117 alin. (2) sau la art. 70, după caz. Acordarea dobânzilor se face la cererea contribuabililor.Nota Indaco
(2) Dobânda datorată este la nivelul majorării de întârziere prevăzute de prezentul cod şi se suportă din acelaşi buget din care se restituie ori se rambursează, după caz, sumele solicitate de plătitori.
Din cate stiu amenzile se fac venit la bugetul de stat, iar prin anularea p.v. de control inseamna ca Garda Financ. a aplicat gresit prevederile legale.....dar am mari dubii ca interpretez corect legea.
conform OG 2/2001 art.39 alin.1 (1) Punerea în executare a sancţiunii amenzii contravenţionale se face astfel:
alin.3 (3) Executarea se face în condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale privind executarea silită a creanţelor fiscale.
Adica amenda este considerata creanta fiscala....sau doar executarea silita se face conf. creantelor fiscale ?
Am facut cerere la admin finan. sect.2 cu penalitati pe perioada de cand am platit pana la data cand a ramas irevocabila sentinta...dar au inceput sa ma plimbe ca nu-i de ei este de garda ...dar Garda Comisariat. Gen depune banii la trezorerie sect.3....si show, alerg ca un pitigoi de la unii la altii....
In speranta ca reusesc sa ma fac inteles, cu respect cer ajutor si un sfat de specialitate
Cu multe multumiri

Dan
Cel mai recent răspuns: dan oancea , utilizator 09:29, 27 Octombrie 2009
1-Gafa de proportii referitoare la nesolicitarea din start ,din plangerea initiala a restituirii sumei deja achitate.
2-Solicitati in baza art 117al 1+art 124
3-Amenda este considerata ca si creanta fiscala.Administratia fiscala nu poate restitui decat cuantum dispus si prevazut de instanta prin hotarare definitiva si executorie si ,pana da banii ,va plimba de vi se tocesc pantofii si nervii si va storneaza sumele sau va programeaza .
Succes sa va recuperati banii
Oricum, daca se anuleaza procesul-verbal al amenzii nu mai exista baza legala sa tina statul banii.
Dar e recomandabil sa aveti in actiune si aceasta solicitare.

avocat Claudiu Lascoschi
Stimate domn, amenda contraventionala este creanta fiscala dar nu este purtatoare de majorari de intarziere.
Nimeni nu v-a retinut amenda si majorari de intarziere. Daca doriti sa solicitati restituirea sumei, in opinia mea trebuie sa aveti un titlu, adica sa va adresati din nou instantei, solicitand ca, in temeiul hotararii pe care o aveti, Garda Financiara sa fie obligata sa va restituie amenda si dobanzile prvazute in art. 124 Cod procedura fiscala.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Pt. d-na Pintea ( cu scuze sunt incepator in utiliz. de forum )
Multumesc mult pentru raspuns.
Imi permit sa va mai intreb cate ceva.
- daca amenda nu este purtatoare de penalitati , atunci actiunea in pretentie conf c.pr.fiscala( art.117 si 124 )nu este sortita esecului?
- din cate stiu... eu de pomana dau in judecata Garda Financiara , deoarece acestia au depus banii la Trezorerie sector 3, deci nu-mi pot returna ceva ce nu sunt in drept sa detina...actiunea mea nu trebuie sa se desfasoare pe raza domiciluilui fiscal, adica la sectorul 2?

Cu multumiri si respect

Dan
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
dan oancea, utilizator
Incep prin a-mi cere scuze, mesajul meu anterior este neclar. Am vrut sa spun ca amenda trebuie sa va fie restituita dar numai amenda, fara dobanzi. Daca doriti si amenda si dobanzi, conform art. 124 Cod procedura fiscala, apreciam ca trebuie sa va adresati instantei. Si eu sunt de parere ca actiunea este sortita esecului.

Solicitati restituirea celor 8000 lei, daca procesul verbal de constatare a contraventiei a fost anulat nu exista nici un temei legal pentru retinerea banilor.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Penalitati la penalitati pentru obligatiile fiscale marianazarie marianazarie Buna ziua. Daca am achitat valoarea obligatiilor fiscale si am ramas doar cu penalitatile sau dobanzile sau majorarile(cum s-or mai numi ele) la acestea se ... (vezi toată discuția)
Restituire taxa poluare cu sau fara dobanda lagala? bge bge Mi-a fost respinsa de Curtea de Apel solicitarea de plata a dobanzii legale pentru plata taxei de poluare, solicitare admisa de Tribunal. Are vreo sansa de ... (vezi toată discuția)
Ce dobanda au dreptul sa iau primariile la datorii? isty1981 isty1981 Buna ziua! Am ceva datorie la primarie (impozit auto si o amenda) si persoana care lucreaza la primarie a zis ca dobanda este de 2% pe luna pentru neplata ... (vezi toată discuția)