avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere succesiune

buna ziua. Sora mea, casatorita, fara copii, a decedat si a ramas sotul supravietuitor. intrebarea nr 1 este : ce drepturi are sotul decedatei asupra casei parintesti a decedatei, unde eram mostenitori cei doi frati , adica eu si sora mea . Dupa decesul sorei mele, sotul are dreptul sa scoata bani din contul decedatei, fara a fi imputernicit pe cont ( poate scoate banii cu cardul, nu de la ghiseul bancii )
a 2-a intrebare : sora mea avea o firma,in care era unic asociat, fara angajati Sotul poate scoate bani din firma cu cardul ? Cum se poate inchide firma si cum se imparte la succesiune, intre frati si sot ?
Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 15:01, 24 Martie 2018
Buna ziua,
Sotul mosteneste cota stabilita de art. 977 C.Civ,
Împărţirea moştenirii între soţul supravieţuitor, ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi
(1) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de două treimi din moştenire.
(2) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de o jumătate din moştenire.
Dumneavoastra vedeti cum si cat este cota in functie de existenta sau nu a parintilor dumneavoastra.
Daca scoate bani atunci, la dezbaterea succesiunii, veti solicita reportarea sumelor.
Parintii sunt decedati? Daca da, in ce ordine au decedat parintii si sora?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota mostenire Lucky63 Lucky63 Buna seara! As dori sa stiu si eu va rog care este cota pe care o are o mama,respectiv sora mea dupa decesul fiicei ei care nu era casatorita si nu avea ... (vezi toată discuția)
Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
Mostenire fara copii Alex3101 Alex3101 In cazul decesului sotului ( fara copii), care este procentul la mostenire al familiei,Mentionez ca traieste sotia,fratii si parintii acestuia. daca ... (vezi toată discuția)