Buna ziua.
Am si eu o intrebare si va rog sa ma ajutati. Prietenul meu sta in Bucuresti impreuna cu parintii si sora lui. De cateva saptamani tatal lui il tot ameninta ca il va dezmosteni, si zilele trecute i- a spus ca apartamentul a fost trecut pe numele sorei lui si ca el nu are nici un drept. Tin sa va precizez ca tatal lui are probleme foarte grave de sananate si i s-a spus de catre medic ca zilele lui sunt numarate.
Intrebarea mea este daca se poate sa-l fi dezmostenit si din drepturile pe care le are asupra apartamentului dupa mama.
Va multumesc
chiar daca vrea sa il dezmosteneasca de tot, nu este posibil. Fiind descendent de gradul I, are dreptul la o anumita parte din mostenire, indiferent de dorinta tatalui. Dar daca spuneti ca apartamentul a fost deja trecut pe numele surorii, devine cam problematic, pentru ca atat timp cat e in viata, poate dispune liber de bunurile sale.
1.In situatia in care ambii parinti sunt in viata, acestia pot dispune cum doresc de bunurile lor.Pot oricand incheia contractul de vanzare-cumparare in favoare surorii prietenului dvs.
2.Daca mama este decedata, atunci situatia este alta.
1. daca amandoi parintii traiesc, dansii pot efectua orice fel de acte de dispozitie in privinta acelui imobil .
chiar daca au facut acte de proprietate surorii prietenului dvs., el la decesul parintilor va putea ataca actul in instanta, fiind mostenitor rezervatar. ;)
2. daca mama prietenului dvs a decedat , lui i-a revenit o cota -parte din succesiunea dupa dansa, astfel incat tatal sau nu putea dispune si in privinta acestei cote succesorale cuvenite/atribuite dansului .
(dupa cum s-a dezbatut ori nu, succesiunea dupa mama dansului ). :stunned:
Ce sanse am?
tcampianu
Stimate Doamne, Stimati Domni,
In anul 1988 m- am casatorit, iar mama mea ne- a cumparat un apartament de 3 camere, am semnat atunci un act de donatie, cu ... (vezi toată discuția)