avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cum pot să împuternicesc o persoană în România, ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cum pot să împuternicesc o persoană în România, din Australia? Am nevoie de cazierul judiciar

Am nevoie de Cazier Judiciar din Romania pentru a aplica pentru viza de resident in Australia. Actual, locuiesc in Australia si vreau sa imputernicesc o persoana din Romania sa imi scoata Cazierul Judiciar de la Politie.
Apreciez orice informatie in legatura cu acest caz.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Miruna09 , utilizator 16:21, 27 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mergeti la consulat sau la un notar din Australia si faceti procura.
Ar putea exista si posibilitatea de ă angaja avocat, caz în care împuternicirea avocatiala v-ar scuti sa mergeți la consulat sau la notar.
Este bine ca avocatul sa întrebe mai întâi daca nu vor procura notariala desi conform legii nu ar trebui.
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Domnul avocat greseste in raspunsul dat mai sus.
Procura care emana de la un notar din Australia nu poate fi considerata autentica, (chiar daca ar fi apostilata) fiind emisa de un notar in common law si nu in civil law care prevede procedura autentificarii. (de imputernicire avocatiala nici nu are rost sa discutam) Deci, teoretic ar trebui sa mergeti la consulat, pentru a putea incheia o procura autentica. Din punct de vedere practic, totusi, daca ajungeti la consulat nu mai e nevoie de procura, puteti solicita obtinerea cazierului ori a unui document care sa tina loc de cazier, direct prin consulat. Ambasada Romaniei este in Canberra iar Consulatul General este in Sydney.

Art 29 si art. 31 din Legea 290/2004 privind cazierul judiciar vorbesc in mod destul de limpede despre situatia dvs
Articolul 29
(1) Persoanele fizice care se află în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.
(2) În cazul cererilor depuse în condițiile prevăzute la alin. (1), certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 30 de zile de la data solicitării.
Articolul 31
(1) Certificatul de cazier judiciar pentru persoane fizice se poate solicita și prin împuterniciții acestora, conform procedurilor legale în vigoare, după cum urmează:
a) în țară, numai pe baza unei procuri autentificate de către un notar public;
b) în străinătate, pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori de către un notar, cu respectarea cerințelor legalizării actelor oficiale străine. Pentru statele care au aderat la Convenția de la Haga din 5 octombrie 1961 este suficient să fie aplicată apostila.


Dupa parerea mea imputernicirea avocatiala are forta unei imputerniciri cu data certa care este asimilata mandatului notarial si in cazul avocatilor nu se cere forma notariala sau consulara.Acesta nu este un caz de exceptie de la Legea nr. 51/1995.

Desi Legea nr. 290/2004 nu prevede imputernicirea avocatiala se poate observa ca nici la instante nu este necesara procura notariala autentica pentru a semna un act de partaj in calitate de avocat.Ma refer la acte de dispozitie in care se cere procura in forma autentica.
In aceste conditii, rationamentul juridic care duce la valabilitatea legalitatii unei imputerniciri avocatiale care sa dea drept de reprezentare avocatului nu trebuie analizata doar in baza art 29 si art. 31 din Legea 290/2004 privind cazierul judiciar, ci in baza Legii nr. 51/1995.
Este motivul pentru care am zis ca avocatul ar fi bine sa vada ce zice politia.

Eu as castiga un proces in cazul in care politia ar avea alta opinie fata de considerentele mele...dar...nu ca as castiga eu procesul ar fi relevant ci sa se evite procesul si de aceea am zis sa se intrebe la politie...(nicidecum ca ar fi altfel...)
Eu sunt convins ca un proces de acest se poate castiga...fara probleme in baza unor rationamente juridice pe baza interpretarii legi.
Am expus doar putin din ce ar fi la un proces.Se poate face o argumentare de 3 pagini pe asa ceva.
Argumentul politiei ar fi ca legea prevede doar procura autentica...
Cam subtire...

Este insa interesant ce ati aratat si este posibil ca politia sa exprime opinia expusa de dvs.
Acesta a fost si motivul pentru care am zis sa se intrebe la politie deoarece procesele sunt scumpe si in astfel de cazuri chiar nu conteaza cine ar avea dreptate.

Pe partea cu common law nu va contrazic ca nu am avut caz pe asa ceva.
La o analiza simpla este insa absurd sa se ignore un notar australian fata de un notar european continental care practic face acelasi lucru, mai ales ca ofiterul consular nu este notar.
Ar fi insa adevarat ca desi notarul australian cu cel roman ar fi de fapt la fel si ar face acelasi lucru, adica tot notar, efectele juridice ar putea fi altele...
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Va respect parerea dar nu sunt deloc de acord cu ea. Cu privire la restul afirmatiilor sunteti in eroare. Nu este interesant ce am aratat, e doar norma care se refera la situatia utilizatorului, dincolo de parerile noastre personale despre ce s-ar putea castiga si despre ce rationamente juridice ar putea fi facute. Politia nu argumenteaza, ca nu se cearta cu nimeni, citeaza o lege, iar faptul ca dvs considerati legea ca fiind un argument subtire ... ei, nici nu stiu ce sa spun despre asta. :)
Sa stiti ca am observat ca aveti observații pertinente de fel.
Aici însă eu cred ca dvs. va aflati in eroare.

În Legea nr 51/95 se prevede clar ce competente conferite de lege au avocații.
Nu este necesar ca in fiecare lege, de genul celei invocate de dvs, sa fie necesar sa se prevadă de competența conferită de lege avocaților.
Așadar, în baza Legii nr 51/ 95 avocații pot la modul clar sa isi exercite profesia de avocat fără procură notariala.
Împuternicirea avocatiala le conferă acest drept.
Procura notariala le este de trebuință celor care nu au calitatea de avocat.

Aici probabil ca v-a scapat aspectul juridic relevant.
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Procura cu apostila din sua infojuridic infojuridic Buna ziua, Un caz in care vanzatorul are o procura cu apostila din SUA. Articolele sunt din legea notarilor 36/1995. Pe mine ma intereseaza daca: - ... (vezi toată discuția)
Am resedinta in strainatate. legalizare imputernicire la succesiune. bellman bellman Am resedinta in strainatate. In Romania la succesiunea dupa tatal meu vreau sa o imputernicesc pe mama mea sa ma reprezinte. Datorita unui accident nu ma pot ... (vezi toată discuția)
Obținere certificat de cazier judiciar și fiscal nyusziful nyusziful Buna seara! Pentru un cetățean român, cu domiciliul în Germania, se pot obține aceste acte in România? Se dorește o schimbare administrativa a ... (vezi toată discuția)