avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cum pot să împuternicesc o persoană în România, ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cum pot să împuternicesc o persoană în România, din Australia? Am nevoie de cazierul judiciar

Am nevoie de Cazier Judiciar din Romania pentru a aplica pentru viza de resident in Australia. Actual, locuiesc in Australia si vreau sa imputernicesc o persoana din Romania sa imi scoata Cazierul Judiciar de la Politie.
Apreciez orice informatie in legatura cu acest caz.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Miruna09 , utilizator 16:21, 27 Martie 2018
Procedura de data certa nu este acelasi lucru cu procedura autentificarii. Inscrisul autentic este definit la art.269 Cod de procedura civila ca : înscrisul întocmit sau, după caz, primit şi autentificat de o autoritate publică, de notarul public sau de către o altă persoană învestită de stat cu autoritate publică, în forma şi condiţiile stabilite de lege. Autenticitatea înscrisului se referă la stabilirea identităţii părţilor, exprimarea consimţământului acestora cu privire la conţinut, semnătura acestora şi data înscrisului.
(2) Este, de asemenea, autentic orice alt înscris emis de către o autoritate publică şi căruia legea îi conferă acest caracter.

Or, avocatul nu se inscrie in niciuna din aceste categorii. El reprezinta clientul in baza imputernicirii sau a contractului de asistenta juridica la instanta si la orice alte proceduri sau institutii care au legatura cu procedura contencioasa sau care nu implica proceduri si acte in fata notarului public sau acolo unde legea oricare ar fi ea nu prevede PROCURA AUTENTICA.
Mai mult, daca Legea 290/2004 prevede expres ca procura sa fie in forma autentica, fiind o lege speciala se va aplica această norma, nu e vorba ca cere politistul...Tot în acest sens, se refera si art. 211 alin. (2) teza a doua din Reguamentul de punere in aplicare a Legii 36/1995 care mentioneaza că imputernicirea avocatiala nu reprezinta mandat de reprezentare pentru intocmirea actelor si procedurilor notariale.
Iata deci ca avem doua legi speciale care prevad clar ca la anumite proceduri si la eliberarea anumitor acte emise de institutii publice din Romania este nevoie de procura autentica, acest inscris nu poate fi eliberat decat de notarul public sau de oficiile consulare ale Romaniei. Tot conform Legii 36/1995, la art.18, se prevede : activitatea notarială a misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României se desfăşoară pe baza legii române şi a înţelegerilor internaţionale la care România este parte, precum şi potrivit uzanţelor internaţionale.
Alin. (2)La cererea persoanelor fizice având cetăţenia română, precum şi a persoanelor juridice
române, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României îndeplinesc următoarele acte
notariale:
a) redactarea de înscrisuri, la solicitarea părţilor, în vederea îndeplinirii uneia dintre
procedurile notariale prevăzute de lege în competenţa misiunilor diplomatice şi oficiilor
consulare;
b) autentificarea înscrisurilor, cu excepţia actelor juridice între vii cu efect constitutiv sau
translativ de proprietate şi a actelor privind alegerea, modificarea şi lichidarea regimului
matrimonial;
c) legalizarea sigiliilor şi a semnăturilor;
d) darea de dată certă înscrisurilor prezentate de părţi;
e) certificarea unor fapte;
f) legalizarea de copii de pe înscrisuri;
g) efectuarea şi legalizarea traducerilor;
h) primirea în depozit a înscrisurilor şi documentelor prezentate de părţi;
i) eliberarea de duplicate de pe actele notariale întocmite de misiunile diplomatice sau oficiile
consulare.
(3) Misiunile diplomatice şi oficiile consulare nu pot îndeplini procedura desfacerii căsătoriei
şi procedura succesorală.
(4) Activităţile notariale prevăzute la alin. (2), care produc efecte juridice în România, pot fi
îndeplinite de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României şi la cererea
persoanelor fizice sau juridice străine, în măsura în care legile şi reglementările statului de
reşedinţă sau acordurile bilaterale nu se opun.
(5) Actele notariale se îndeplinesc la sediile misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare,
precum şi la bordul navelor şi aeronavelor sub pavilion românesc care se află staţionate în
raza de activitate a acestor organe, precum şi la domiciliul cetăţeanului român ori în alt loc,
dacă acest lucru este prevăzut în convenţiile internaţionale la care România şi statul de
reşedinţă sunt părţi sau legea locală nu se opune.
Deci si consulii pot indeplini proceduri notariale.
Principiul echipolentei sau echivalentei actelor juridice este greu de atins între doua sisteme de drept diferite - anglo-saxon si cel latin, deoarece sistemul de drept common law sau anglo saxon nu reglementeaza forma autentica, pentru ca lipseste consimțământul mandantului înainte ca acesta să semneze actul, element indispensabil in dreptul latin pentru procedura autentificarii.
De obicei procurile ce vin din strainatate, din tarile care au sistem de drept de tip anglo saxon vin cu legalizare de semnatura si nu autentice. Ca si data certa pe care o da avocatul unui inscris si legalizarea de semnatura este procedura distincta si nu intruneste toate elementele actului autentic. La o simpla analiza, vedem ca data certa , legalizarea semnaturii fac partea din procedura de autentificare insa nu sunt echivalente, autentificarea presupune mai mult.
Pe scurt stimate utilizator, mergeti la Consulat si intocmiti procura sau interesati -va daca se poate obtine prin intermediul lor cazierul judiciar. Altfel nu se poate.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2018
Miruna09, utilizator
Reprezentarea de către avocat nu necesita procura autentica nici în fața instanței si nici în fața altor autorități publice sau persoane juridice
Esențial este ca rezultă consimțământul persoanei reprezentate atestarea consimtamantului persoanei fiind făcută conform legii si nefiind necesară procura notariala pentru avocat pentru a se dovedi calitatea de reprezentant.
Avocații fiind profesionisti nu au nevoie de procura notariala pentru reprezentare în fața autorităților publice ei reprezentând persoana în baza imputernicirii avocatiale.
Legea cere act autentic neprofesionistilor si nu avocaților existând o lege specială incidenta si anume, Legea nr 51/95.
Așadar, actul autentic nu se cere si in cazul avocaților.Daca legiuitorul ar fi avut intenția ca avocații sa aiba nevoie de procura autentica ar fi prevazut in continutul legii exceptarea avocaților de la această reprezentare juridică.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Eu cred ca dar trebui sa cititi cu atentie mesajul postat anterior . V ar ajuta si in munca dvs nu numai in impaunarea ca sunteti avocat.
Darea de data certa la o procura pe care o faceti dvs sau orice alt inscris nu presupune consimtamantul partii.
Asta se invata cam prin facultate....
Avocatii sunt profesionisti ai dreptului sau asa ar trebui sa fie, dar de exemplu, in baza mandatului avocational nu puteti reprezenta un copartajant la partajul voluntar incheiat in forma autentica sau la procedura divortului pe cale amiabila dupa depunerea cererii si expirarea termenului de 30 de zile. Legea interzice si am dat mai sus temeiul,, dar se pare ca nu aveti timp sa cititi si credeti ca detineti adevarul absolut fara nicio baza. Pe scurt, cat de avocat sunteti, or aveti procura autentica la partaj si semnati actul in locul copartajantului ori veniti cu partea, respectiv copartajantul si il asistati doar....
Faptul ca reprezentanti partile in proceduri contencioase, adica pe intelesul dvs la instanta asa cum spuneti, sau in semnarea de contracte a caror cerinta de forma ad validitatem nu este cea autentica este foarte adevarat. Insa atunci cand legea prevede expres.....ce profesionist al dreptului ar invita la incalcarea legii???
Legea nu cere mandat autentic profesionistilor adica unor persoane, legea cere mandat autentic pentru indeplinirea unor acte juridice. Iar este o diferenta....
Daca va invocati doar legea dupa care va reglementati activitatea mi se pare copilaresc. legile din Romania nu se rezuma doar la Legea avocatilor, mai exista si altele si Codurile etc....
In general in acest topic nu ati adus niciun plus de valoare dpdv juridic discutiei tocmai prin lipsa de argumente.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2018
Miruna09, utilizator
Se pare ca aveti o gravă carență în interpretarea legii.
Faptul ca o lege cere procura autentica nu inseamna ca avocatului ii trebuie procura autentica.
Mai erau notari pe vremuri care le cereau la avocați procura notariala pentru a reprezenta moștenitorii.Nimic mai aberant.

Dvs. confundați calitatea de reprezentant cu forma cerută de lege si conditiile in care se cere simetria actului juridic.
La facultatea de drept se invata asa ceva...

Din păcate, multi care au carente de drept au năvălit in lumea juridică producând haos...

Confuzia plecată de la faptul că se cere nespecialistilor în drept procura notariala nu trebuie să inducă în eroare juriștii orice activitate ar desfășura ei dar interpretarea legii constituie cu adevarat o problema pentru cei care nu au legătură cu instanțele acolo unde interpretarea legii conteaza si nu invocarea la modul sec a unui text de lege.

Argumentele expuse de mine duc clar către concluzia ca avocatului nu ii este necesară procura notariala, act absurd având în vedere rolul si scopul activității avocatului.

Dacă avocatului i-ar trebui procura notariala la poliție ar însemna să îi trebuiască si la instanța ceea ce se stie clar ca nu este necesar.
Doar notarii cereau procura notariala pentru reprezentarea moștenitorilor la notariat fapt absurd si constatat că fiind asa, dovada fiind si aceea ca astazi nu se cere procura notariala.

E bine să gânditi mai profund juridic atunci când vreti sa scrieti ceva...

Actele notariale si forma lor nu au nicio implicație în exercitarea profesiei de avocat si este irelevant sa vorbiti de acte notariale si de forma lor fiind irelevant.Probabil ca ati dorit să creați confuzie sau pur si simplu nu ati realizat ca este irelevant sub aspect juridic.

Legea nu interzice asa cum gresit ati considerat si faptul ca nu prevede sau ca nu excepteaza avocații inseamna ca se aplica legea nr.51/95.
Aceasta lege este opozabila tuturor organelor de stat din România care sunt obligate să se supună acesteia.

Din punctul meu de vedere nu numai ca nu ati adus niciun plus de valoare discuției dar este si complet gresit cum apreciati sub aspectul asa ziselor argumente susținute fără temei.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Iar cititi pe diagonala.....
Cand legea prevede in mod expres ca trebuie procura autentica, manadatul avocatial nu valoreaza inscris autentic...
Mai cercetati dvs...
Eu nu confund nimic..V am dat exemple....Daca dvs ignorati principiul simetriei formei actelor juridice iar va trimit la Codul civil....
Iar daca legea prevede expres procura autentica ...iar zic ce fel de profesionist sunteti cand ignorati legea?????
Sfatul dvs dat in acest topic induce intr o grava eroare utilizatorul si l puneti la niste cheltuieli suplimentare fara rost....
Faptul ca sunteti avocat ar trebui sa va dea de gandit.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura cu apostila din sua infojuridic infojuridic Buna ziua, Un caz in care vanzatorul are o procura cu apostila din SUA. Articolele sunt din legea notarilor 36/1995. Pe mine ma intereseaza daca: - ... (vezi toată discuția)
Am resedinta in strainatate. legalizare imputernicire la succesiune. bellman bellman Am resedinta in strainatate. In Romania la succesiunea dupa tatal meu vreau sa o imputernicesc pe mama mea sa ma reprezinte. Datorita unui accident nu ma pot ... (vezi toată discuția)
Obținere certificat de cazier judiciar și fiscal nyusziful nyusziful Buna seara! Pentru un cetățean român, cu domiciliul în Germania, se pot obține aceste acte in România? Se dorește o schimbare administrativa a ... (vezi toată discuția)