avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Inchiriere in scop turistic
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Inchiriere in scop turistic

In apartamentul de 2 camere decomandate in care locuiesc doresc ca una dintre cele doua camere sa le inchiriez vara in scop turistic. Ca totul sa fie in regula m-am dus la Administratia Fiscala sa ma interesez ce impozit presupune aceasta iar doamna de la ghiseu mi-a spus ca pot plati 6000 lei/sezon sau sa administrez totul prin firma de contabilitate. Problema care se pune este venitul pe care l-as putea realiza (cu siguranta nu se pune problema sa castig 6000 lei...iar in situatia improbabila in care as reusi sa adun 6000lei/sezon....eu cu ce mai raman?) in sensul in care vor fi perioade fara venit, neavand ocupatie 100% probabil doar 2 luni/an maxim si tariful pe care l-as putea oferi fiind unul destul de mic tinand cont ca locuiesc si eu in acelasi apartament.
In formularul 200 in dreptul paragrafului "Determinarea venitului net" - ce reprezinta "in sistem real" si celalat punct "norma de venit".
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2018
ComN, utilizator
Cel mai recent răspuns: 1234io , utilizator 14:17, 20 August 2018
La ghiseul ANAF mi s-a spus ca nu pot inchiria pe 3 luni asa cum as fi dorit ci minim 6 luni. Ce voi avea de plata in cele 3 luni in care nu prestez nici o activitate?
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2018
ComN, utilizator
Acea valoare de 6000 lei pe an sau pe jumatate de an este posibil sa fie norma de venit la care se va aplica pocentul de impozit de 10%.
Nu va descurajati. Cititi si aici dupa judetul dumneavoastra [ link extern ] /
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2018
george-neagu, moderator

Norma anuală de venit, corespunzătoare unei camere de închiriat, pentru contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una și 5 camere inclusiv, aplicabile în anul fiscal 2018, pentru judeţul Constanţa



Art. 1 Se aprobă pentru judeţul Constanţa norma anuală de venit corespunzătoare unei camere de închiriat, pentru contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv, aplicabilă în anul fiscal 2018, după cum urmează:



a) Staţiuni turistice de interes local şi naţional de pe litoralul Mării Negre:



- pentru sezonul turistic estival definit conform legislatiei în materie, respectiv perioada 1 mai - 30 septembrie a fiecărui an - 12.500 lei/cameră/sezon

- pentru extrasezon - 6.500 lei/cameră/extrasezon



b) alte localităţi - 15.000 lei/cameră/an.



Art. 2 Norma anuală de venit prevăzută la art.1 se ajustează cu următorul coeficient de corecţie:



- reducerea cu 30% a normei de venit pentru locuinţele cu camere neechipate cu instalaţii sanitare proprii şi exclusive.
Deci...(ca sa ma clarific!) locuind in Constanta norma de venit este pentru sezonul estival (indiferent ca inchiriez doar 2-3 luni si nu 6) este 12500lei. Ok. Iar daca baia si bucataria sunt comune este posibilitatea sa se faca aceea reducere de 30%....
Toate astea sunt detalii care da sunt de interes pentru dumneavostra dar doar cei de la finante decid. Posibil sa va acorde reducerea. Deci la norma rezultata vi se va aplica 10%.

Alte discuții în legătură

Camere de inchiriat in locuinta personala in scop turistic teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua. Spuneti-mi va rog,daca eu am disponibile 2 sau 3 camere pe care vreau sa le inchiriez in scop turistic ocazional ,in medie 3 luni ,cum ... (vezi toată discuția)
Casa particulara inchiriata in scop turistic doar in sezon estival . ziarediverse ziarediverse Un cetatean din Vama Veche , bineintentionat d.p.d.v al legalitatii , are o casa particulara si doreste ca in perioada de sezon estival , iulie-august, ... (vezi toată discuția)
Lnchiriere camere Costyyyyy Costyyyyy Buna ziua, am o vila si vreau sa închiriez vara pe litoral. Ce trebuie sa fac.unde trebuie sa merg. Închiriez doar pe timp tip de vara, 2 luni, am 5 camere. ... (vezi toată discuția)