avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor deces parinte - angajator
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor deces parinte - angajator

buna ziua,
Tatal meu a decedat anul trecut in aug 2017 .
Va rog sa ma ajutati si sa imi comunicati daca firma la care lucrez este/era cumva obligata sa imi acorde vreun ajutor banesc .Mentionez ca nu exista vreun contract colectiv de munca si nici in contractul meu nu este stipulata aceasta obligativitate.
Daca da, in baza carei legi .

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Sorin Susca , Consilier juridic 19:47, 27 Martie 2018
In cazul decesului parintelui, salariatul beneficiaza de 3 zile libere .Ajutor banesc se poate acorda doar in cazul in care este mentionata acesta prevedere in contractul colectiv de munca ,ceea ce in situatia dvs. nu este cazul.
Unde este prevazut faptul ca "In cazul decesului parintelui, salariatul beneficiaza de 3 zile libere"?
Prevedere mentionata in ultimul contract colectiv de munca la nivel national , preluata ulterior in unele Regulamente de ordine interioara .
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2018
Sorin Susca, Consilier juridic
am gasit aceasta lege LEGE nr. 263 din 16 decembrie 2010 (*actualizatã*) in care se mentioneaza
""neachitarea de către angajator, în condiţiile stabilite de lege, a ajutoreului deces;""
si am mai gasit asta
[ link extern ]
Conform art. 129 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii
publice, cu modificările și completările ulterioare, ajutorul de deces se achită în termen de 24
de ore de la solicitare de: a) angajator, în cazul decesului asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1)
pct. I, II şi V, respectiv al unui membru de familie al acestuia; b) instituţia care gestionează
bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cazul decesului șomerului, respectiv al unui membru de
familie al acestuia; c) casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială, în cazul
decesului pensionarului sau al asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. IV şi alin. (2),
respectiv al unui membru de familie al acestuia.
Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, în cadrul termenului
general de prescripție de 3 ani, calculat de la data decesului.

Alte discuții în legătură

deces parinte rak0770 rak0770 Parintele unui salariat a decedat. Pe mine ca angajator ma obliga vreo lege sa-i dau vreun ajutor banesc? Ce lege? Nu avem contract colectiv de munca. (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare GabrielaDumitru GabrielaDumitru Buna seara! In urma cu cateva zile a decedat tatal meu si nu stiu unde si ce sa fac pentru a beneficia de ajutorul de inmormantare. Ma poate ajuta ... (vezi toată discuția)
Deces in familie oprita oprita Buna ziua Lucrez ca asistenta medicala la un cabinet medical individual, si in cursul acestui an mi-a decedat mama, fapt pentru care as dorii sa stiu ce ... (vezi toată discuția)