avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... sedinta de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

sedinta de bloc

Buna-ziua. Care sunt pasii care trebuiesc urmati intr-o sedinta a asociatiei de proprietari? Trebuie semnat vreun proces verbal cu tot ce s-a discutat in sedinta? In blocul in care stau conducerea asociatiei nu prea este interesata sa vina lumea la astfel de intalniri si acum o saptamana au pus un convocator, un biletel destul de mic, pentru aceasta intalnire intr-un colt pe un grilaj la tabloul electric. Nu era la vedere si foarte mic afisul. Lumea din bloc nu stia de sedinta si am facut eu afise mai mari si le-am lipit pe geamurile de la intrarea in bloc. La sedinta de anul trecut am fost 18 persoane prezente si ei au afirmat ca au 99 de mandate de reprezentare. Presedintele a parasit sedinta si nu a mai revenit motivand a doua zi ca a avut probleme personale. Cand le-am cerut in scris sa se mai faca o a doua sedinta deoarece presedintele nu a fost prezent mi s-a raspuns ca acesta a parasit sala pret de 5 minute mergand la toaleta apoi revenind. total neadevarat deoarece sunt martori care pot confirma ca acesta nu a mai revenit. Va rog dati-mi cateva sfaturi despre ce trebuie sa se intample in aceste adunari de bloc. VA MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 09:05, 28 Martie 2018
Pentru a cunoaste dispozitiile care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari,drepturile si obligatiile,proprietarilor,limitele de competenta ale reprezenbtantilor asociatiei studiati temeinic disp L nr 230/2007 si HG nr 1588/2007
L nr 230/2007
Articolul 23
(1) Dupa adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari va avea loc cel putin o data pe an, in primul trimestru, o adunare generala a proprietarilor membri ai asociatiei. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel putin unei adunari generale a proprietarilor apartine membrilor comitetului executiv, inclusiv presedintelui asociatiei de proprietari.
(2) Adunarea generala este alcatuita din toti proprietarii membri ai asociatiei de proprietari.
(3) Adunarea generala ordinara se convoaca fie de presedintele asociatiei de proprietari, fie de comitetul executiv.
(4) Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei pot fi convocate oricand de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(5) Proprietarii trebuie anuntati, prin afisare la loc vizibil sau pe baza de tabel nominal convocator, asupra oricarei adunari generale a asociatiei de proprietari, cu cel putin 7 zile inainte de data stabilita, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale. Ordinea de zi anuntata se poate completa prin hotarare a adunarii generale.
Articolul 24
(1) Adunarea generala poate adopta hotarari, daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari (jumatate plus unu) sunt prezenti personal sau prin reprezentant legal.
(2) Daca la prima convocare nu este intrunit cvorumul necesar de jumatate plus unu, adunarea generala va fi suspendata si reconvocata in termen de maximum 10 zile de la data primei convocari.
(3) La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora.
(4) Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala, precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari.
Articolul 25
(1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna;
c) proprietarul poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al familiei sau de catre un alt reprezentant care are o imputernicire scrisa si semnata de catre proprietarul in numele caruia voteaza;
d) un membru al asociatiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai multi membri absenti, daca prezinta imputernicire semnata de catre proprietarii in numele carora voteaza;
e) in cazul unui vot paritar, votul presedintelui asociatiei de proprietari este decisiv.
(2) Hotararile adunarilor generale vor fi luate cu votul majoritatii membrilor asociatiei de proprietari prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata, dupa caz. In statutul propriu al asociatiei de proprietari pot fi prevazute si alte conditii, dar nu mai putin de jumatate plus unu din voturile celor prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata.
(3) In situatii exceptionale, hotararile pot fi luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor unei scari sau unui bloc, membri ai asociatiei de proprietari, pentru probleme care ii vizeaza direct, pe baza de tabel nominal.
(4) Hotararile adunarilor generale se consemneaza in registrul de procese-verbale al asociatiei de proprietari, se semneaza de catre toti membrii comitetului executiv si se comunica, in scris, tuturor proprietarilor.
Articolul 26
Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.
=Articolul 27
Adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a) alege si revoca din functie presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorul sau membrii comisiei de cenzori a asociatiei de proprietari;
b) adopta, modifica sau revoca hotarari;
c) adopta si modifica bugetele de venituri si cheltuieli;
d) mandateaza comitetul executiv reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari pentru angajarea si eliberarea din functie a persoanei care ocupa functia de administrator imobile sau a altor angajati ori prestatori, in scopul administrarii si bunei functionari a cladirii;
e) exercita alte atributii care i-au fost conferite prin statut, prin acordul de asociere sau prin votul proprietarilor asociati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilete afisate de administrator pe geamurile blocului SirbuMihai SirbuMihai Buna ziua! As avea nevoie de niste explicatii de la dumneavoastra! Problema mea este urmatoarea.Locuiesc intr-un bloc cu un administrator care umple geamurile ... (vezi toată discuția)
Sedinta comitet executiv, schimbare presedinte si casier vicar vicar Buna ziua incerc sa va spun pe scurt povestea,in speranta ca voi primi niste raspunsuri sucinte si pertinente: S-a facut sedinta adunarii generale,la care ... (vezi toată discuția)
Salariile angajatilor asociatiei de proprietari misu2008 misu2008 Buna-ziua. Ca proprietar vreau sa stiu cu ce suma sunt platiti lunar angajatii blocului ( administrator , cenzor , presedinte etc. ) . Acum 2 luni am facut o ... (vezi toată discuția)