avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua. Nora mea a nascut in luna martie 2018. La acea data nu mai avea calitatea de salariat deja de 8 luni, indeplinind totusi stagiu de 12 luni lucrate din ultimile 24 de la data nasterii copilului. Beneficiaza sau nu de indemnizatie? Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2018
denis2018, utilizator
Cel mai recent răspuns: denis2018 , utilizator 10:06, 29 Martie 2018
Indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda persoanelor care in ultimele 24 de luni anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni consecutiv venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal si care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului. Cele 12 luni pot fi constituite si din perioade asimilate, precizate in actul normativ, respectiv:
• si-a insotit sotul in misiune permanenta in strainatate;
• a beneficiat de indemnizatie de somaj;
• a beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
• a realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii;
• a beneficiat de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2/3 ani;
• a beneficiat de pensie de invaliditate;
• a beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare/perfectionare profesionala din initiative/cu acordul angajatorului;
• a urmat sau urmeaza cursurile de zi ale invatamantului universitar postuniversitar sau liceal organizat potrivit legii;
• se afla in perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a invatamantului universitar cu examen de diploma/licenta.
• pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul cuvenit in luna respectiva.

Atentie! Cele 12 luni din cele 24 precizate de dv. trebuie sa fie luni consecutive - fara intreruperi.
Multumesc din suflet. Sunt consecutive :din mai 2015 pana in iunie 2017, dar de la Primarie ni s-a spus ca nu beneficiaza pentru ca la data nasterii copilului trebuia sa aiba calitatea de salariat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Niculina Orzan a scris:

....

Atentie! Cele 12 luni din cele 24 precizate de dv. trebuie sa fie luni consecutive - fara intreruperi.




Cititi Normele de aplicare a OUG 111/2010 , ca sa nu inducem in eroare pe cei care intreaba.


@ denis2018
Nu este adevarat ce spun cei de la Primarie.

Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de existenta unui raport de munca activ.

Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc din suflet! am sunat azi la Primarie (bineinteles dupa ce am citit bine Ordonanta si Normele ) si mi-au dat dreptate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil Adinator Adinator Pot beneficia de concediu pt cresterea copilului daca ma inscriu la scoala acum si urmeaza sa nasc in noiembrie? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil goguhirlau goguhirlau sunt eleva in anul 2 la o scoala postliceala PRIVATA vreau sa stiu daca beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului (vezi toată discuția)
Indemnizație crestere copil Alina elena tudose Alina elena tudose Buna ziua,daca am terminat luna aceasta o scoala postliceala si am urmat cursurile la zi timp de 3 ani zile dar urmează să nasc la anul pot beneficia de ... (vezi toată discuția)