avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Fundatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Fundatie

Buna ziua, as avea nevoie de ajutorul dumneavoastra intr-o problema pe care o intampin la job, mentionez ca nu am cunostinte in acest domeniu. :)
•Fundatia are 3 membrii fondatori si un cenzor, al caror mandat expira luna aceasta. Doua persoane din cele 4 nu mai sunt de actualitate (nu mai lucreaza ), asadar se poate ramane doar cu cele 2 persoane active sau trebuie inlocuirea celorlalte? A ramas doar presedintele fundatiei si cenzorul. Cum pot proceda?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 23:47, 14 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
sunt cateva clarificari de facut in prealabil. In principiu, nu exista nicio prevedere legala care sa lege statutul de fondator cu cel de angajat. De asemenea, in cazul fundatiilor, legea nu impune un nr minim de membri (cum e cazul la asociatii) pt simplul fapt ca fundatiile nu au membri. Cu alte cuvinte, in raport cu prevederile legii, nu se pune problema inlocuirii membrilor fondatori. Deci, aparent, fundatia ar putea functiona si fara cei doi. Pe de alta parte, pot sa existe prevederi statutare care sa conditioneze functionarea fundatiei de anumite elemente (trebuie citit statutul). Acordarea unui mandat cenzorului ar trebui sa fie reglementata prin statutul fundatiei
Multumesc frumos!
Fundatia nu poate avea "membri". Numai asociatiile si federatiile au membri. Probabil are "fondatori" Calitatea de fondator nu confera nicio calitate ulterioara in fundatie, niciun rol si niciun drept specific, nu trebuie sa aiba fondatorii vreo functie, de ex. sa fie membri in consiliul director sau sa fie cenzor / membru comisie de cenzori a fundatiei, sau sa fie salariat sau voluntar.... Daca unul sau mai multi fondatori au vreo functie in fundatie, nu o au ca fondatori, ci pt ca au fost alesi, numiti sau angajati cu contract de munca sau cu contract de voluntariat pt acea functie in organele fundatiei sau in stafful acesteia. Mandatul membrilor fondatori nu are cum sa expire, ei raman pe vecie fondatori, nu le poate inceta acea calitate in niciun mod, Si dupa ce mor ei raman fondatorii. Poate va referiti la membrii Consiliului Director al fundatiei? (care pot sa fie partial sau total tocmai fondatorii?). Reinnoirea componentei CD la expirarea mandatului se face conform prevederilor Statutului. La fel si legat de cenzor. OG 26 / 2000 nu prevede cum se aleg, ci lasa asta total la latitudinea statutului.... Ce intelegeti prin "nu mai lucreaza"? Oricum, daca nu mai candideaza nu pot fi realesi in CD, trebuie gasiti noi candidati... Procedura nu e reglementata de lege, trebuie vazut ce scrie in statutul fundatiei... Evident ca trebuie alese atatea persoane in Consiliul Director cate prevede Statutul, deci presedintele actual trebuie sa caute alte persoane dornice. De fapt trebuia sa o faca deja din clipa in care se contura descompletarea Consilului Director.... Cenzorul nu este si nu poate fi membru in Consiliul Director...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare membri fondatori fundatie PavelRadu83 PavelRadu83 Buna ziua. As dori sa stiu daca se pot modifica membri fondatori ai unei fundatii? Cei trei membri fondatori ai fundatiei vor sa se retraga si sa cedeze ... (vezi toată discuția)
Mai este necesar sa fie trecut in statut un cenzor? Lady64 Lady64 Buna ziua.Daca o fundatie are trei membri fondatori mai este necesar sa fie trecut in statut un cenzor? (vezi toată discuția)
Dizolvare fundatie liana2014 liana2014 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce este de facut in cazul in care exista o neintelegereintre membri fondatori actuali privind restituirea acesteia catre ... (vezi toată discuția)