Buna ziua
În urma cu doua luni, in timp ce se afla in vizita la nora mea, unchiul ei a facut un infarc puternic si a fost gasit decedat in baie. Pentru ca unchiul ei nu avea pe nimeni (mama, tata, frati, surori, nevasta sau copii), nora mea s-a ocupat de toate cheltuielile pe care le presupune o inmormantare in Romania. Procurorul care a venit atunci la locul faptei ca sa constate ca nu existe suspiciuni in privinta decesului a fost foarte amabil si ne-a explicat ca fiind vorba despre o persoana fara venituri, fara pensie si fara asigurare medicala e considerat caz social si ca nora mea ar trebui sa mearga la primaria sectorului 5 (acolo fiind domiciliul ei si „locul faptei”) si sa faca o cere de acordare a ajutorului de inmormantare pt caz social, la care sa ataseze chitantele care justifica toate cheltuielile. A facut asa, iar de la Primarie i s-au cerut pe langa astea adeverinte de salariu de la ea si de la fiul meu, talonul de pensie al mamei ei (care locuieste cu ei) si adeverinta de la scoala pentru cei doi copii minori ai lor. Li s-a spus ca se va face o ancheta sociala (dar ca veniturile lor nu influenteaza acordarea ajutorului de inmormantare) si ieri au aflat ca e posibil sa nu li se acorde deoarece ful meu detine 18% din apartamentul meu (in urma succesiunii dupa tatal lui) si are BMW (pe care il plateste in rate)! Puteti sa-mi spuneti care e legea care reglementeaza acordarea acestui ajutor si daca in situatia lor ar trebui sa-l primeasca?
Legea 416/2001
art.28
...
(4) În cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social, primarii pot dispune acordarea unui ajutor reprezentând o parte din cheltuielile cu înmormântarea. Ajutorul se acordă unei singure persoane, care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moștenitorul în condițiile dreptului comun sau, în lipsa acestuia, persoana care dovedește că a suportat cheltuielile cu înmormântarea.
Ajutorul de deces se acordă pe bază de cerere însoţită de următoarele acte, după caz:
a) certificatul de deces, în original şi în copie;
b) actul de identitate al solicitantului;
c) actele de stare civilă ale solicitantului din care să rezulte relaţia de rudenie cu decedatul sau, după caz, actele care atestă calitatea de moştenitor, tutore, curator;
d) dovezi privind suportarea cheltuielilor cu înmormântarea.
Buna ziua
Va multumesc pentru raspuns, dar am o problema cu exprimarile juridice. „În cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social”. In cazul descris mai sus, nici familia nu beneficiaza de ajutor social (sunt angajati), nici decedatul nu primea vreun ajutor social. Imi puteti explica mai clar? Au depus toate actele pe care le-ati mentionat mai sus, dar li s-a „reprosat” casunt proprietari... Daca esti proprietar nu beneficiezi de ajutor de inmormantare? Va multumesc anticipat pentru raspuns si pentru rabdare.
Ajutor de deces
razvan61
Fratele sotiei mele a decedat...de 4 ani ea il sustine atat financiar , cat si moral si social , nefiind asigurat...nu are nici o alta ruda...ea va suporta ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de deces
aureliacalin
Socrul meu a decedad in decembrie ,nu era asigurat ,nici pensionar ,nici in somaj .Sotia lui nu are nici un venit .Baiatul are 40 de ani si lucreaza.Intrebarea ... (vezi toată discuția)