avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor de deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor de deces

Fratele sotiei mele a decedat...de 4 ani ea il sustine atat financiar , cat si moral si social , nefiind asigurat...nu are nici o alta ruda...ea va suporta toate cheltuielile...beneficiaza de o forma de ajutor de deces ?... e pensionara pe caz de boala..
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:47, 22 Iulie 2014
1. Daca la data decesului fratele sotiei nu era salariat sau pensionar nu se poate solicita ajutor de deces de la Casa de Pensii.

2. Incercati la Primaria de care apartinea decedatul pentru a vedea daca va poate ajuta cu un ajutor de inmormantare.
Potrivit Legii nr. 416/2001, în cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social, primarii pot dispune acordarea unui ajutor reprezentând o parte din cheltuielile cu înmormântarea.

Ajutorul de deces este acordat unei singure persoane, care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul stabilit în condiţiile dreptului comun sau, în lipsa acestora, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile cu înmormântarea.

Ajutorul de deces se acordă pe bază de cerere însoţită de următoarele acte, după caz:
a) certificatul de deces, în original şi în copie;
b) actul de identitate al solicitantului;
c) actele de stare civilă ale solicitantului din care să rezulte relaţia de rudenie cu decedatul sau, după caz, actele care atestă calitatea de moştenitor, tutore, curator;
d) dovezi privind suportarea cheltuielilor cu înmormântarea.

Cererea şi actele doveditoare se înregistrează la primăria comunei, oraşului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului Bucureşti unde familia din care a făcut parte persoana decedată sau, după caz, persoana singură decedată a beneficiat de ajutor social.

Ajutorul se suportă din bugetul local şi poate fi acordat în bani şi/sau în natură.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de înmormântare . MihaaaM MihaaaM Bună ziua ! Fratele meu a decedat ,nu era asigurat nici pensionar ,avea doar ajutorul social de la Primărie .Beneficiem de ajutorul de înmormântare ?? Daca ... (vezi toată discuția)
Persoana cu handicap primeste ajutor de deces? dark0n3 dark0n3 Buna ziua, As dori sa stiu daca o persoana care primea ajutor de handicap si a decedat poate primi ajutorul de deces. Mentionez ca persoana respectiva nu a ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de deces aureliacalin aureliacalin Socrul meu a decedad in decembrie ,nu era asigurat ,nici pensionar ,nici in somaj .Sotia lui nu are nici un venit .Baiatul are 40 de ani si lucreaza.Intrebarea ... (vezi toată discuția)