avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de înmormântare .
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de înmormântare .

Bună ziua ! Fratele meu a decedat ,nu era asigurat nici pensionar ,avea doar ajutorul social de la Primărie .Beneficiem de ajutorul de înmormântare ?? Daca da,ce putem face si unde putem depune actele ? Mulțumesc mult.
Cel mai recent răspuns: MihaaaM , utilizator 19:44, 12 Aprilie 2018
Puteti primi ajutorul de inmormantare daca sotia/copiii/parintii/bunicii fratelui sunt in viata si au calitatea de asigurat/pensionar. Depuneti actele la casa teritoriala de pensii.
Ajutorul de deces este un drept bănesc ce se acordă în cazul morții unui asigurat, pensionar sau a unui membru de familie al acestora.
www.avocatnet.ro/articol_472...

În temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, în cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social, primarii pot dispune acordarea unui ajutor reprezentând o parte din cheltuielile cu înmormântarea.

Ajutorul de deces se acordă unei singure persoane, care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul stabilit în condiţiile dreptului comun sau, în lipsa acestora, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile cu înmormântarea.

Ajutorul de deces se acordă pe bază de cerere însoţită de următoarele acte, după caz:
a) certificatul de deces, în original şi în copie;
b) actul de identitate al solicitantului;
c) actele de stare civilă ale solicitantului din care să rezulte relaţia de rudenie cu decedatul sau, după caz, actele care atestă calitatea de moştenitor, tutore, curator;
d) dovezi privind suportarea cheltuielilor cu înmormântarea.

Cererea şi actele doveditoare se înregistrează la primăria comunei, oraşului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului Bucureşti unde familia din care a făcut parte persoana decedată sau, după caz, persoana singură decedată a beneficiat de ajutor social.

Ajutorul se suportă din bugetul local şi poate fi acordat în bani şi/sau în natură.
[ link extern ] /
Nu era căsătorit ,nu avea copiii ,mama mea a suportat cheltuielile de înmormântare .A decedat pe data de 30 martie ,de la ni s-a spus că daca nu este asigurat nu beneficiem de ajutorul de înmormântare .Este târziu sa depunem actele ?
Cine v-a spus asta ?
De la Primăria din localitatea de unde am scos certificatul de deces ni s-a spus că daca nu a avut carte de munca sau sa fie pensionar nu beneficiem de acel ajutor .Menționez că mama mea este pensionara .Ne-a spus doamna care s-a ocupat cu eliberarea certificatului de deces.
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2018
MihaaaM, utilizator

Alte discuții în legătură

Persoana cu handicap primeste ajutor de deces? dark0n3 dark0n3 Buna ziua, As dori sa stiu daca o persoana care primea ajutor de handicap si a decedat poate primi ajutorul de deces. Mentionez ca persoana respectiva nu a ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces razvan61 razvan61 Fratele sotiei mele a decedat...de 4 ani ea il sustine atat financiar , cat si moral si social , nefiind asigurat...nu are nici o alta ruda...ea va suporta ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare mikiere mikiere Buna ziua, Poate s-a mai discutat acest subiect, dar nu am gasit ceva asemanator. Tatal meu a decedat ,nu era salariat, nici pensionar, dar era coasigurat pe ... (vezi toată discuția)