avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda rutiera art 44/2 din OUG 195/2002 DRL
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda rutiera art 44/2 din OUG 195/2002 DRL

Buna seara,

Astazi, 01.04.2018 in localitatea Bucu, judetul Ialomita, am fost oprit si sanctionat cu 2 puncte de amenda si 2 puncte de penalizare, pentru ca ma deplasam "fara a utiliza luminile de intalnire pe drumul national - european" fapta savarsita fiind prevazuta la art. 44, alin 2.

Mentionez ca autorismul pe care il conduceam are sistemul DRL (Daytime running lamp / light) ceea ca inseamna ca autoturismul nu se poate deplasa fara a avea lumini aprinse pe partea frontala.

Dupa ce am achitat contravaloarea amenzii, am vrut sa verific articolele invocate si am constatat ca alin 2 al art 44 s-a modificat in data de 22.09.2017 astfel:
"(2) În circulaţia pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E) conducătorii de autovehicule şi
tractoare agricole sau forestiere sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru
circulaţia diurnă." mai pe scurt modificarea aparuta se refera la "luminile pentru circulaţia diurnă." unde conside ca ma incadrez.

Avand in vedere modificarea apararuta considerati oportuna contestarea PV?

PS Am citit nenumarate opinii, exprimate pana la data modificarii sus mentionate, care recomandau ca aceste constestatii sa nu fie facute, insa nici una dupa data respectiva.
Cel mai recent răspuns: dan.nastase , utilizator 14:43, 2 Aprilie 2018
Pai modificarea a fost facuta in lege tocmai pentru a aduce la zi textul cu modificarile tehnologice ale masinilor, adica DRL - lumini pentru circulatie diurna. Bineinteles ca puteti contesta, vechiul text de lege era prost ( politistii care v-au amendat nu cunosc aceasta modificare) :
[ link extern ] /
Va multumesc pentru raspunsul care imi intareste cele constatate, insa vin cu urmatoarea dilema. Avand in vedere ca am fost oprit de un agent aflat intr-o autospeciala de "Politia Rurala" care nu era echipata cu camera video, cum trebuie facuta intampinarea catre Instanta si ce documente trebuie sa prezint pentru sustinerea celor prezentate de mine.

O intrebare de novice in relatia cu agentii de circulatie, care de 4-5 ani nu a luat nici macar un avertisment cu toate ca am parcurs cateva sute de mii de km, chiar era nevoie de amenda si puncte penalizare pentru o abatere de asemea "gravitate"? Retin eu bine ca prima "pedeapsa" din codul rutier este avertisment?
Formulati si depuneti plangere contraventionala solicitand anularea procesului verbal de contraventie avand in vedere ca autoturismul dvs. este echipat din constructie cu lumini pentru circulatie diurna. Sunt sanse mari de astig.
ing. Ioan Ciobanu
Atasati la plingere poza in dublu exemplar a masinii dvs. in care sa exemplificati faptul ca este dotata cu sistemul DRL - lumini pentru circulatie diurna, in conformitate cu modificarea adusa acelui articol de cod rutier. Daca aveti vreun document al masinii care specifica faptul ca masina este dotata cu DRL atasati 2 copii dupa acesta la aceeasi plingere. Argumentati in plingere ca interpretarea data de cel care v-a sanctionat este facuta nu dupa ultima modificare, ci dupa textul anterior, ce prevedea folosirea doar a luminilor de intilnire.

Nu stiu sa existe prevedere ca avertismentul sa fie dat la prima abatere, mai ales ca agentul ce constata contraventia nu are in fata cazierul dvs. rutier sa stie ce abateri ati mai avut, sau daca sunteti recidivist.
Cu siguranta am depun toate documentele pe care le voi primi de la dealer si poze cu partea frontala a masinii din care sa reiasa DRL, precum si detalii ale comutatorului din interiorul masinii.

Intre timp am sapat dupa partea cu avertismentul si din art 95 alin 1 inteleg ca sta la latitudinea agentului constatator sa te "arda" cum considera dumnealui.
"Încălcarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni, constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment ori cu amendă ca sancţiune principală şi, după caz, cu una dintre sancţiunile contravenţionale complementare prevăzute la art. 96 alin. (2)."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Luminile led Nikolae1 Nikolae1 Buna ziua! De curand, am in dotare de la firma unde lucrez, un autoturism echipat cu lumini LED. Intrebarea mea este daca pot folosi doar aceste lumini, pe ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat de afară o mașină cu dlr (lumini led) în locul proiectoarelor. nu știu, și nu cred că sunt montate în fabrică, aș putea avea probleme cu legea din cauza lor? Albertobu Albertobu Va salut! Am cumparat de afara o masina cu DLR (lumini led) in locul proiectoarelor. Nu stiu si nu cred ca sunt montate de fabrica, ci mai degraba zic ca ar fi ... (vezi toată discuția)
Lumini de zi-tagfahrlicht Corneliuz Corneliuz Buna ziua, Conform codului rutier pe timp de zi pe drumurile...trebuie sa circuli avand lumina de drum aprinsa. Cam de prin 2008-2009 constructorii de ... (vezi toată discuția)