avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am cumpărat de afară o mașină cu DLR (lumini led) ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am cumpărat de afară o mașină cu DLR (lumini led) în locul proiectoarelor. Nu știu, și nu cred că sunt montate în fabrică, aș putea avea probleme cu legea din cauza lor?

Va salut! Am cumparat de afara o masina cu DLR (lumini led) in locul proiectoarelor. Nu stiu si nu cred ca sunt montate de fabrica, ci mai degraba zic ca ar fi puse de fostul proprietar. Se aprind cand pun contactul, nu am nici un buton de control la ele, sunt separat de orice alta faza sau bec. Am ajuns la RAR de doua ori. O data pentru cartea masinii (RAR Grivita) si inca o data pentru modificare in carte dimensiuni roti (RAR Voluntari). Nu m-a dus capul sa intreb pe acolo, dar nici nu mi-a zis nimeni nimic de ele. Stiu ca, conform OUG 195/2002 completata cu OG 14/2017, ,,în circulatia pe autostrazi, pe drumurile expres si pe cele nationale europene (E) conducatorii de autovehicule si tractoare agricole sau forestiere sunt obligati sa foloseasca si în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulatia diurna." Dar nu stiu daca luminile pentru circulatie diurna reprezinta doar ce e montat de fabrica, sau poti aduce modificari masinii, montand singur. Ma poate lamuri cineva care stie sigur? Ma gandesc ca mai bine intreb inainte, decat sa intreb dupa ce as avea probleme cu legea. Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 16:03, 6 Mai 2019
Se vand si pe piata romaneasca masini noi cu DLR-uri in locul proiectoarelor de ceata (Suzuki de exemplu) si au trecut de RAR prin omologarea de tip. Deci nicio problema.
Bun, am inteles. Multumesc pentru raspuns. De fapt, ar putea fi montate de fabrica oriunde, atata timp cat sunt omologate de producator Dar, daca sunt montate personal, mai sunt ele legale? Asta m-ar interesa. Pentru ca n-as vrea sa ma trezesc ca ma lasa fara talon din cauza unor leduri despre care eu nu stiu cine le-a montat, fabrica sau fostul proprietar. In carte nu-s trecute, oricum. Dar nici reprezentantii RAR nu mi-au spus nimic, nici cand au facut verificarea masinii, cu omologare butelie gaz si restul, pentru carte, si nici la modificarea cartii cu dimensiunile rotilor. Dar asta nu inseamna ca la o eventuala oprire pe undeva nu imi pot spune ca ma lasa fara talon pentru DLR.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici la masinile noi nu-s in carte de identitate. Eventual cauta cartea/manualul pt masina in cauza sau specificatiile tehnice de vanzare poate gasesti scris DLR pe undeva ca sa arati ca a fost din fabrica. Eu chiar nu mi-as face probleme pt asta in locul tau.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspunsul este conditionat de specificatiile producatorului
Exista marci auto cu diferite generatii unele care au instalate lumini DIR altele care nu au din fabricatie instalat acest sistem
Sunt situatii in care inspectorii ARR si RAR cunosc foarte bine ce sistem de lumini au fiecare model auto si in caz de control cu depistare inlocuire sistem iluminare instalat de catre producator aplica amenda
Vezi situatie skoda fabia,rexton etc
Am cautat acum si am gasit in manualul masinii mele functia DRL, dar nu gasesc nicaieri o poza cu locul unde ar fi montate becurile O sa caut senzorul pe unde am vazut ca ar veni montat pe masina, poate-l gasesc la locul lui si ma calmez. Am gasit mai multe poze pe net cu lumini montate exact ca la mine, dar cine stie daca-s de fabrica sau de ,,meserias". Probabil ca o sa circul cu manualul dupa mine, si daca sunt oprit arat si eu ca ,,uite nene, am functia in carte deci trebuie sa am si luminile pe undeva pe masina, nu? Si ale mele-s acolo"... Glumesc, pe de-o parte, dar pe de alta parte cred ca e singura solutie...

Alte discuții în legătură

Luminile led Nikolae1 Nikolae1 Buna ziua! De curand, am in dotare de la firma unde lucrez, un autoturism echipat cu lumini LED. Intrebarea mea este daca pot folosi doar aceste lumini, pe ... (vezi toată discuția)
E interzis sa ai xenoane la masina ? Pilu Pilu Buna ziua. Azi mi-am facut ITP-ul la autoturism si mi-a spus de acolo ca nu am voie sa am montate xenoane. N-am mai auzit pana acuma. Ar putea sa-mi zica ... (vezi toată discuția)
Certificat inmatriculare retinut pentru xenon montat la reprezentanta ContSters179979 ContSters179979 Buna ziua.Ieri ma deplasam catre Bucuresti iar in apropiere de Doraly am fost oprit de un ofiter de politie, unde fara sa se prezinte mi-a cerut actele.Langa ... (vezi toată discuția)