avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... E interzis sa ai xenoane la masina ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

E interzis sa ai xenoane la masina ?

Buna ziua. Azi mi-am facut ITP-ul la autoturism si mi-a spus de acolo ca nu am voie sa am montate xenoane. N-am mai auzit pana acuma. Ar putea sa-mi zica cineva daca e adevarat si textul de lege care prevede acest lucru ? Multumesc mult, toate cele bune va doresc :)
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 16:56, 19 Iunie 2014
citat raspuns oficial RAR

"Modificarea/inlocuirea dispozitivelor de iluminare si semnalizare luminoasa se accepta numai cu elemente care poarta marcaj de omologare specific si daca verificarea efectuata evidentiaza faptul ca noile dispozitive isi indeplinesc rolul functional. Inlocuirea farurilor initiale cu altele cu surse de lumina cu descarcare in gaz (tip Xenon) este acceptata numai daca vehiculul este echipat cu tot kit-ul necesar, asa dupa cum producatorul acestuia a prevazut in fabricatia curenta pentru respectivul tip de vehicul: faruri, surse de lumina cu descarcare in gaz, dispozitivul care declanseaza arcul electric (ignitor) si cel care stabilizeaza curentul electric (ballast), sistemul automat de reglaj în func?ie de sarcin?, spalator. Daca aceste componente sunt cele originale, pe care producatorul le monteaza in fabricatia curenta, acestea trebuie montate in ateliere autorizate ale reprezentantei constructorului in Romania, fapt dovedit prin emiterea unei adrese in care se enumera elementele montate si se mentioneaza ca acestea sunt originale (de prim montaj).
In cazul in care componentele sunt destinate montajului ulterior fabricatiei (retrofit), echiparea vehiculului trebuie realizata in cadrul atelierelor autorizate pt modificari constructive. In acest caz se va solicita declaratia de conformitate in care se vor enumera elementele montate, specificandu-se dupa caz, nr. de omologare CE/ECE ONU ale acestor produse.
In ambele cazuri, dupa reomologarea vehiculului se va mentiona in CIV textul "Echipare retrofit cu surse de lumina cu descarcare in gaz".


Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
codul rutier art 101
10. montarea la autovehicul, remorcă sau tramvai a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate;

Ultima modificare: Luni, 16 Iunie 2014
gi-jane2, moderator
Este interzis instalatul de lampi sau alte sisteme iluminare autovehicul,altele de cat cele prevazute in cartea tehnica
Pentru persoane avizate in special de la RAR,ITP,orice sistem iluminare instalat pe autovehicul -altele decat cele acreditate de producator sunt usor de sesizat
Multumesc mult :)
O instalatie de iluminare cu Xenon este permisa doar daca:

Farurile au lupa incorporata si masina este dotata cu spalatoare de faruri. Doar asa este legal Xenonul. Si evident culoare sa fie alba (4300k)
puteti sa instalati Xenon la un atelier care va de certificat de omologare RAR. NU sunt sigur daca nu trebuie apoi sa faceti si o inspectie la RAR. Instalatia incompleta (fara reglare automata inaltime, fara lupa sau fara spalator) produce inconveniente celorlalti participanti. Am inteles ca in unele tari din UE sunt mult mai drastici cu astfel de imbunatatiri ale masinii.

Alte discuții în legătură

Xenoane auto baur baur Va salut sunt posesorul unui autoturism si m-am hotarat sa-i pun xenoane in faruri.Toate bune si frumoase numai ca multi colegi mi-au spus ca pot avea probleme ... (vezi toată discuția)
Becuri led h4 pentru faruri ilegale? Stroie_Stefan Stroie_Stefan Buna ziua. Am achizitionat din comert o pereche de becuri led H4 pentru autoturismul meu. As dori sa stiu daca risc sa fiu oprit de agentii de circulatie in ... (vezi toată discuția)
Control rar in trafic puiugeorge puiugeorge Buna seara..astazi in traffic m-a oprit un echipaj de politie insotit de un echipaj de control traffic RAR , si mi-au suspendat talonul din cauza ca am ... (vezi toată discuția)