avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Becuri LED H4 pentru faruri ilegale?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Becuri LED H4 pentru faruri ilegale?

Buna ziua. Am achizitionat din comert o pereche de becuri led H4 pentru autoturismul meu. As dori sa stiu daca risc sa fiu oprit de agentii de circulatie in trafic in cazul in care montez aceste becuri led pe farurile masinii mele. As incalca vreo reglementare? Exista specificatii clare pentru acest gen de situatie? Masina din fabrica nu a venit echipata cu becuri tip led, ci cu becuri obisnuite cu incandescenta insa mentionez ca modelul de bec este identic cu cel indicat de producator si anume H4 (lumini de intalnire + lumini de drum) iar intensitatea aceeasi de 55W.
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2018
Stroie_Stefan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihnea Dorian , utilizator 13:38, 2 Noiembrie 2018
Intensitatea luminoasa nu se masoara in Wati, aceea e puterea electrica (55W). Unitatea de masura a intensitatii luminoase emise este Candela.
Dar sa revenim la lege, OUG 195/2002:
Articolul 101
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
.....................................................
10.montarea la autovehicul si tractor agricol sau forestier, remorca sau tramvai a luminilor de alta culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonora sau accesorii ori modificari neomologate;
.....................................................................
Trageti concluziile.
Nu sunt admise inlocuirea becurilor instalate de producator cu alte sisteme de iluminat
In eventualitatea unui control in trafic sau la verificarea ITP conditionat de "vugilenta" inspectorului,riscati sa fiti sanctionat si sa fiti obligat sa inlocuiti becurile
Intensitatea respectivelor becuri led nu este cu siguranta mai mare si este mai putin deranjanta sa zic asa decat cea a becurilor clasice incandescente. Culoare luminii nu difera, este alb simplu.
Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2018
Stroie_Stefan, utilizator
Nu sunt omologate pe blocul optic respectiv. Daca au 55W, sigur au o intensitate luminoasa mai mare si oricum au si alt unghi de emisie.
Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2018
latka, moderator
Au 50W de fapt. Am resit anterior.

Alte discuții în legătură

E interzis sa ai xenoane la masina ? Pilu Pilu Buna ziua. Azi mi-am facut ITP-ul la autoturism si mi-a spus de acolo ca nu am voie sa am montate xenoane. N-am mai auzit pana acuma. Ar putea sa-mi zica ... (vezi toată discuția)
Leduri în loc de becuri halogen , e legal? MickeyMouse MickeyMouse Am o intrebare pentru onorabili avocați, este legal să circul cu leduri albe în loc de becuri halogen? de exemplu pe fază scurtă/lungă ,tinând cont că ... (vezi toată discuția)
Politia rutiera Tommy_Ar Tommy_Ar Buna, ma oprit Politia Rutiera Romana in trafic, Agentul s-a prezentat, fara a specifica motivul pentru care am fost oprit, mi-a solicitat sai prezint toate ... (vezi toată discuția)