Buna ziua. Lucrez la o firma privata si trebuie sa fac controlu periodic la medicina muncii. Pentru asta trebuie sa ma deplasez in alta localitate la 60 km ( dus intors 120 km ma costa 36 de lei drumu) . Mai mult de atat trebuie sa lucrez in tura de dimineata cele 8:30 ( adica de la 5-13:30 dim) ca pe urma sa pot lua autobuzu pana in loc respectiva sa ajung la cabinet. Iar de intors ma pot intoarce abia seara la 19:00, iar acasa ajung la ora 21.
Intrebarea mea mea este: Este normal ca sa trebuiasca eu sa ma deplasez din timpu meu liber?? Lasand la oparte faptu ca tot eu treb sa platesc drumu. Vreau sa stiu dece trebuie sa vin la lucru si sa fiu pontat... si pe urma sa merg din timpu meu liber....Normal nu ar trebui din timpu programului de lucru sa ma duc??
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-ART. 4 (1) Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii.
-ART. 7 Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
-ART. 20 Examenul medical periodic se efectuează obligatoriu tuturor lucrătorilor.
-ART. 39 Lucrătorul este obligat să se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sănătăţii la locul de muncă, conform planificării efectuate de către medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.
Prezentarea la examinarea medicala periodica este obligatorie la data programarii.
Costurile legate de examinarea medicala a lucratorilor se suporta integral de catre angajator.
In conditiile in care angajatorul are incheiat contract de prestari servicii medicale cu o firma/ medic specialist care are sediul/ cabinetul la 60 de Km de locul de munca al dvs., in mod normal angajatorul trebuie sa suporte si transportul.
Legea nu mentioneaza obligativitatea efectuarii examinarii medicale periodice in timpul programului de lucru al lucratorului si nici timp liber corespunzator. Sunt aspecte care ar trebui sa se regaseasca in contractul colectiv de munca incheiat intre sindicat si patronat.